Je nízký tarif v čase nt v celém domě nebo jen ve vybraných okruzích?

(1/6) > >>

Josef Tomek:
Nyní mám tarif nt/vt řízen spínacími hodinami.
V době nízkého tarifu mám nízkou sazbu na odběr v celém domě, v kuchyni, v koupelně, topení, boiler, atd.
(Alespoň v tom žiji a ženu honím ať pouští myčku na nádobí až večer, jistě to nevím, nevím, jak to zjistit, domek jsme koupili, do zaplombované části rozvaděče není vidět, kabely vedou kdo ví kudy.)
Co pro mě bude znamenat až jednou přijde dodavatel energie, odmontuje mi spínací hodiny a místo nich mi nainstaluje dálkový přijímač (HDO)?
Je mi jasné, že pak nebudu mít nt v kuse těch 8 hodin přes noc, ale že bude rozdělen během dne, na to se neptám.
Zajímá mě, jestli i pak budu stále mít v čase nt nízkou sazbu na všechny zásuvky v celém domě, nebo jestli to pak bude (případně bude muset být) nějak rozdělené, že nt budu mít jen do velkého boileru a ve zbytku domu (třeba malý boilerek pod dřezem v kuchyni, pračka, atd.) bude vysoký tarif po celý den, tj. i v čase nízného tarifu.

Jiří Schwarz:
Pokud budete mít standardní provedení s jedním dvoutarifním elektroměrem, pokud bude přepnut na NT, bude měřit v NT vše a je jedno, jestli ovládací signál přijde z nějakého časového spínače nebo z přijímače HDO.
Ale u HDO zapomeňte na 8 hodin v kuse...
8 hodin denně, rozděleno do 2 - 3 úseků

Roger:
Procpak? Ja mam HDO deset let u D26 vzdycky 8 hodin v kuse a prepinani mam rizeno dalkove a nikoliv casovacem :-) A to uz i elektromer nejmene 2x menili.

Nebo jsem nepochopil, co je HDO?

Myslel jsem si naivne, ze je to o distributorovi, sazbe a jeho programu na dane seriove cislo HDO spinace, v CEZ ONLINE to lze snadno vycist, presne casy spinani...

jste u PRE EON nebo cez a s jakou sazbou?

František Šohajda:
Když se podíváte na elektroměr třeba klasický, má dvě číselnice...2 tarif..
Při přepnutí jde vždy jen jedna!! Proto to měří celý dům ....
Tak už z jeho principu měření nelze ,  aby oba dva číselníky jeli společně!!
Tím pádem jede vše co odchází z elektroměru !

Václav Třetí:
Každý distributor má pro stejný tarif více povelů HDO, což je zejména z technických důvodů, není dost dobře možné, aby všechny např. boilery byly zapnuty ve stejný okamžik. Pro tarif akumulační bývají dnes povely dělené nejčastější. Dělení je obvykle na dva úseky jeden během dne, nejčastěji odpoledne v délce 2 až 3 hod. a druhý v noci v délce 5 až 6 hod. Vždy je během 24 hod. poskytnuto nízkého tarifu 8 hodin. U  všech distributorů existuje minimálně jeden povel, který má souvislých 8 hodin v nočním období, obvykle to bývá se začátkem mezi 21. a 23. hod.

O době, kdy je poskytován nízký tarif se lze u všech distributorů přesvědčit na jejich stránkách, stačí použít patřičný kód z HDO namontovaného u (nebo v - PRE) elektroměru. To samozřejmě platí i pro majitele odběrných míst s tarify přímotopnými a pro tepelná čerpadla.

V současnosti je v době provozu na nízký tarif účtován celý odběr za nižší cenu a jinak to ani není možné při použití jednoho dvoutarifního elektroměru, v dobách dávných byly v některých odběrných místech použity dva elektroměry, kdy jeden měřil běžný odběr domu stále ve vysokém tarifu a druhý měřil pouze akumulační spotřebiče blokované stykačem v nízkém tarifu. Netuším, zda tento systém je ještě někde pro úřední měření použit, předpokládám, že je to již vše zrušeno a předěláno.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana