Je nízký tarif v čase nt v celém domě nebo jen ve vybraných okruzích?
Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí 31.01.2015, 09:36
... v dobách dávných byly v některých odběrných místech použity dva elektroměry, kdy jeden měřil běžný odběr domu stále ve vysokém tarifu a druhý měřil pouze akumulační spotřebiče blokované stykačem v nízkém tarifu. Netuším, zda tento systém je ještě někde pro úřední měření použit, předpokládám, že je to již vše zrušeno a předěláno.
Vím o jednom domečku, kde tohle historické řešení ještě je v provozu. Ale je to hodně velká vyjímka.
Na ukázku přikládám aktuální přehled časů přepínání VT/NT u ČEZ v západní části země.
(volně dostupné na webu cezdistribuce)
Vít Rotrekl:
Já o jednom takovém taky vím. Tedy před cca rokem a půl to takhle bylo. Paní to chtěla rekonstruovat, že ji k tomu tlačí Eon, ale když uviděla cenu za rekonstrukci rozvaděče, tak už se neozvala.
Josef Tomek:
Díky za odpovědi. Standardní dvoutarifní elektroměr - v době provozu na nízký tarif účtován celý odběr za nižší cenu. Dobrá zpráva. Teď mi došlo, jsem trubka, že si to vlastně mohu ověřit, stačí večer pustit myčku a koukat se na ciferníky, který se točí, že. :)
Řeším s tím ještě jeden problém. V domě je boiler, část domu je vytápěna akumulací (těch 8 hodin NT na tyhle dvě věci bohatě stačí) a část domu bude vytápěna přes tepelné čerpadlo (radiátory bohužel nelze dotáhnout všude). Na to tepelné čerpadlo je ale těch 8 hodin za den příliš krátká doba. Takže by se mi hodil asi třísazbový elektroměr, jestli něco takového vůbec existuje (?). Něco jako, že 8 hodin bych měl současný NT pro akumulaci + boiler, pak třeba dalších 8 hodin vyšší NT sazba pro TČ a zbytek VT. (Nabízí se myšlenka využít tarif "tepelné čerpadlo", mít pouze dva tarify, 16 hodin tarif "tepelné čerpadlo" a 8 hodin vysoký tarif. Jenže to by mi díky vyšší sazbě hodně prodražilo to vytápění přes akumulaci a negovalo využití topného faktoru tepelného čerpadla.) Nemáte někdo s řešením podobné situace zkušenost, jestli to třeba jde vyřešit i jinak (třeba dva elektroměry? - to ale pak asi platim i za rezervovaný příkon 2x)?
Miroš Jan:
TO9 : Josef Tomek
Není nic jednoduššího, než si u dodavatele elektřiny, zažádat o změnu tarifu.
Je ale potřeba počítat s tím, že pokud je elektroměrový rozvaděč, staršího data výroby, musí se upravit dle platných připojovacích podmínek dodavatele elektřiny.
Josef Křemen:
Důležité je si zjistit u distributora podmínky na změnu sazby a poté požádat o připojeníTČ. Některé montážní firmy, po podepsání plné moci, zařídí i tu změnu sazby.
U tepelného čerpadla není blokované čerpadlo, ale pouze elektrické dotápění (i když se někdy na dotop používá plynové topení). A to na 20 hodin. Samozřejmě v tuto dobu vám na 8 hodin sepnou akumulační spotřebiče.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana