Jak řešit na zahradě bez elektriky 230V přívod z dvou autobaterií?
Pavel Němčák:
Nemáme a nikdy mít nebudeme na zahradě připojení k elektrické síti. Ale občas se hodí například něco během 15 min vyvrtat, zbrousit, poslechnout radio. Vše se dá řešit akumulátory, vím, ale... je to dost nešikovné a možná i nákladnější, než... moje řešení.
Myslel jsem si - mám 2 autobaterie vyřazené (jedna 150Ah, druhá 75 Ah). V zimě už nezvládnou nastartovat spolehlivě, ale jinak se s nimi dá určitě ještě leccos porobit v létě na zahradě. Navíc jsme dostali darem solární (spíše fotovoltaický) článek s výkonem něco kolem 1A (tak na takové to udržovací nabíjení baterií by to asi stačilo).
No a teď už jen chybí převod 12V na 230V a obvod samozřejmě odjistit pojistkami a používat jen, když je třeba (žádné zásuvky nebo něco na koleně nebezpečně nastálo připojeno. Kolem 4.000,- se dá pořídit měnič napětí s výkonem 1000W (kvůli té vrtačce), jenže... dozvěděl jsem se, že motory mají ze začátku velkou proudovou špičku a na to je prý třeba sinusový průběh napětí, který mají měniče za 8.000,-.
Otázka: myslíte, že ty za 4.000,- to nezvládnou? Případně nepřemýšlím úplně špatně s tímto řešením?
Ján Garaj:
Citace: Pavel Němčák 24.01.2015, 14:26
Nemáme a nikdy mít nebudeme na zahradě připojení k elektrické síti.
Myslel jsem si - mám 2 autobaterie vyřazené (jedna 150Ah, druhá 75 Ah). V zimě už nezvládnou nastartovat spolehlivě, ale jinak se s nimi dá určitě ještě leccos porobit v létě na zahradě. Navíc jsme dostali darem solární (spíše fotovoltaický) článek s výkonem něco kolem 1A (tak na takové to udržovací nabíjení baterií by to asi stačilo).
Otázka: Případně nepřemýšlím úplně špatně s tímto řešením?
To o čom premýšlate,skôr snívate sa volá ostrovný systém.Fotovol taika je veľmi drahá hračka.Musíte vedieť niečo aj o elektrike.Jede n kolektor môže dať max 300Wp.Skúste si to prepočítať čo z toho dostanete.Asi nič použiteľné.Výk on sa nepočíta na A, ale na W a kW.Videli ste na nabíjačke autobatérií koľko A potrebuje 150 Ah baterka?Treba si to trošku najskôr ujasniť čo potrebujete a o ostatnom sa dá diskutovať a aj poradiť.Niečo by som o tom mal vedieť.Ak budete chcieť niečo konkrétneho tak v takomto prípade konzultácie poskytujem zdarma.
Pavel Němčák:
Aj, aj, omlouvám se, skutečně. Elektrika mě strašně baví, ale jen jako amatéra samouka, výkon ale samozřejmě není v A, to jsem se uklepl. A i když jsem četl pravidla diskuze, že se nemá na začátku zbytečně děkovat, tak jsem vděčný za jakoukoli připomínku a radu a moc (poklona) , vážně.
Panel má dávat proud 1A při napětí 12V, na krabici je totiž psán výkon 13W. Chápu, že baterie o kapacitě 220Ah by se dobíjela, tedy v ideálních podmínkách, 20 dní? Ale pochopte, že já budu používat vrtačku nebo brusku (700W AC) nárazově a v tomto případě vezmu baterii domů a nabiji jí plnohodnotnou nabíječkou. Nejde o to, že bych ale každý týden ždímal baterie do nuly. Využití bude mít jinak tento zdroj energie asi nejspíše na svícení (stále tam nosíme baterie a tužkovky pak nestačíme kupovat (přeháním samozřejmě).
Na tuto myšlenku mě přivedlo to, že k Vánocům jsme dostali tento produkt:
http://www.....de/ce/de/product/401985/CE-Solar-Batterieschutz-im-Koffer-1224-V-13-W-TPS-936N-A
Takže zatím jsme do řešení nevložili ani korunu, proto se ptám, zda je rozumné zakoupit něco jako měnič napětí? Snad jsem teď trochu konkrétnější.
Díky za váš čas.
Jan Franěk:
Myslím, že vše už bylo velmi důkladně probráno zde http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,28780.0.html
Ján Garaj:
Citace: Jan Franěk 24.01.2015, 21:31
Myslím, že vše už bylo velmi důkladně probráno zde http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,28780.0.html
Myslím, že naozaj vyčerpávajúco. Ten váš fotokolektor, ak má naozaj príkon 13Wp, tak je to len hračka na dobíjanie tužkových bateriek.O fotoelektrike by sme mohli komunikovať už asi bez diskúzie tu,aby sme niekoho neurazili.Naoz aj aj o tomto tu už bolo dosť popísané, niekedy dávnejšie.Zati aľ je to iba zaujmavá téma, avšak drahá hračka.Ale za debatu to aj tak stojí.Ak máte záujem tak sa pýtajte.Čo budem vedieť zodpoviem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana