Kde mohou být rozbočovací krabice světelného okruhu v panelákovém bytě ?
Zdeněk Rada:
Marně hledám nějakou krabici světelného okruhu,
jde o to, že občas začnou blikat všechny světla v bytě (někdy zhasnou úplně),
samozřejmě rozvody jsou z hliníku,
takže někde bude vyhřátý spoj,
v bytovém rozvaděči to určitě není,
ve vypínačích je vždy jen přívodní fáze a odvod na světlo,
marně hledám nějaký PEN vodič,
ten je vždy až ve svítidle.
Poklepem na stěny jsem našel sice 2 rozbočovací krabice,
asi 30 cm od podlahy,
ale obě od zásuvkového okruhu.
Ze všech vypínačů jsou odvody směrem dolů,
ale ani poklepem kladívkem na mnoha místech jsem nic nezjistil,
ledaže by musely být pod velkou vrstvou omítky.
Pro upřesnění uvádím,
že byt je starý 45 let,
v Místku,
ulice Anenská.
Václav Třetí:
Máte tam pojistky nebo jističe? A kolik je okruhů?
Zdeněk Rada:
Jističe jsou v bytě jen dva. Jeden okruh zásuvkový a jeden světelný. Jističe jsou navíc nové (Bonega). Tam problém není. Prostě ze skříňky odcházejí dva dráty pro svět. okruh (L+PEN), ale kam vedou a kde se rozbočují to nikdo netuší. Jak jsem již psal, mám proklepané všechny zdi, kde by logicky mohly být, ve výšce, kde jsem našel zásuvkové krabice.
Hájek Jaroslav:
Krabice mohou být umístěné různě, záleží na typu paneláku. U nás v paneláku byly krabice od světel umístěny nad vypínači, těsně pod stropem a zamáznuty různě tlustou vrstvou velmi tvrdého stavebního lepidla. Objevil jsem je až při rekonstrukci.
Jistič Bonega bych určitě proměřil, nebo vyměnil.
Nejde vedení vyhledat hledačkou ?
A v zásuvkách napětí určitě nekolísá ?
PetrBaned:
Jste si jistý že ty krabice co jsou pod vypínači (cca 20cm nad podlahou) jsou opravdu zásuvkové? Většinou jsou to krabice od světelného obvodu. Jelikož v panelu jsou zalité "husí krky" a od toho vypínače to vede dolu ,potom do podlahy a pak cca. uprostřed místnosti to jde stěnou do stropu.
Toto je případ většiny panelových domů. Jsou ještě ty "větší" a tam světelná krabice bývá mezi koupelnou a WC. Toto je popis situace kdy nejsou dělány rozvody částečně v lištách.
Podstata je že tam kde je vypínač je po celé délce vertikálně zalitá trubka, tak že hledejte v té ose. Ale jak bylo uvedeno výše, mnohdy je ta krabice kvalitně zahozena :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana