?? Nesmyslná otázka: Zapojení 12V ventilátoru v koupelně?

(1/10) > >>

Adam9000:
Páni eletrikářští, a čest vašemu řemeslu.

V koupelně mi předělávali eletriku (vc. revizni zpravy) a jelikož se i rekonstruovala, tak neproběhlo zapojení ventilátoru.

Nyní bych rád zapojil ventilátor.
Je to nad vanou, takže 12V s časovačem.
Otevřu mřížku a kouká na mě CYKY 3x1.5.
Hmmm to jsem teda zvědavej, jak to zapojí - volám mu a říká mi:
Co řešíte?
Máte vyhl. 50 tak si to zapojte!
Tak mu říkám tu už mám dávno propadlou a elektro nedělám, jak to teda zapojíte říkám mu?
No snad tam máte 3 dráty ne?
No jo ale jeden je žlutozelenej říkám a on ten se musí celej až k izolaci přeznačit a bude to ok.
Hm ... do toho se tedy ani já pouštět nebudu.
Matně si pamatuju, když mě mistr na odborném výcviku chytl za límec a říká:
Pamatuj si eletrikáři  nejsou žadný prásáci a urazím ti ruce, jestli budeš dělat prasečinu. Buď to dělej, tak jak se má nebo vůbec ...

Ale k věci, jak by to šlo teď  vyřešit?
Napadlo mě jedo řešení.
Za stěnu kopeulny dám krabičku do ní trafo a k němu přvést  trvalou fázi z krabičky na světla.
Výstup z trafa 12V bude přiveden na ventilator a zároveň pujde do tlačítka 12V v koupelně (použije se to vedení co tam udělal CYKY 3x1.5) kdy do tlačítka pujde 12V po černým a 12V zpět do venlitátoru jako spínana "faze" po modrým.

Takhle jsem to řekl elektrikářovi a řekl mi, že jsem se zbláznil vést 12V po CYKY, že je to špatně.

Co vy na to?

Jiří Novotný- Stryker:
Doufám, že jsem to Vaši složitou formulaci dobře pochopil, zhrnu to a doplním:
-transformátor 230/12V DC umístit mimo koupelnu (zmiňoval jste to)
-tento logicky napájet 230V AC, jištění jsem pochopil 10A/B
-výstup z transformátoru- použijete již připravený kabel (ať se vyvarujete dodoatčného sekání),  žz vodič nepoužijete, použijete pouze dva zbylé vodiče a to polarity + -
Pozor na přesné zapojení! Průřez 1,5mm2 je vyhovující.
-jestli již po cestě vřadíte spínač, či nějaké časové relé je Vaše věc, lze to, jen myslet na to, že vše již ve 12V DC

Vít Rotrekl:
Co takhle osadit ventilator, ktery je urceny do zony 1? Zpozdovac dat pod vypinac. A do ventilatoru budou stacit dva draty (vetsinou).

Jan Prochazkaa:
Takovy ventilator stoji, ale 2x3 tolik co na 12V

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Prochazkaa  17.01.2015, 16:04

Takovy ventilator stoji, ale 2x3 tolik co na 12V

A to je argument?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana