Marcel Hustak
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 09.01.2015, 19:23 » |
|
Potreboval bych poradit jak zapojit zasuvky pri rekonstrukci domu. Vyhazel jsem stare AL vedeni a misto nej chci dat Cu ale je zde takova zaludnost, zasuvky jsou v jedne rovine a byly pospojovany mezi sebou vzdy jeden prichozi a jeden odchozi mimo krajni zasuvky. Tim padem mam ve zdi jednu drzku (po vytahani starych Al kabelu), od jedne zasuvky ke druhe.
Ma otazka zni jak zapojit ty zasuvky co nejlepe. Dle normy je mozne z jedne zasuvky z druheho sroubku zapojit dalsi zasuvku a tak dal a dal, ovsem ma otazka je neni pak problem s prechodovym prodem kdyz je vlastne ten vodic prerusen v zasuvce, nemuze dojit k nebezpeci prehrazi pri zapojeni napr. konvice na posledni zasuvku. A nebo je nutne zapojit kabel pres ty zasuvky nepreruseny pouze jej odizovalat a dat po sroubek a tak ve vsech zasuvkach. Vzdy jsem zapojoval zasuvky kazdou na samostany kabel a ty pak spojit v pojistkovnici na pasovine, ale tady to bohuzel nejde takze proto takova otazka.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 09.01.2015, 21:57 » |
|
Řekl bych, že nejlépe uděláte, když si pozvete někoho, kdo má pro tuto práci opravnění a především znalosti.
Jinak kolega napovídá, že většinou se zapojují nejlépe v sedě.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 09.01.2015, 22:15 » |
|
Většina zásuvek je bezšroubových, takže toto dilema odpadne. Já osobně si nedovedu představit tu práci zapojovat šroubové zásuvky bez přerušení vodičů. Jinak kolega napovídá, že většinou se zapojují nejlépe v sedě.
Když jsou hodně nízko, tak i vleže. Hmota na břiše je téměř nestlačitelná.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Marcel Hustak
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 10.01.2015, 11:03 » |
|
 vsem za rady. Na pasoviny jsem si to delam vzdy pro sebe a na sobe clovek nesetri. Co se tyce odpovedi ze bych si mel pozvat nekoho kdo tomu rozumi. Diky bohu tomu rozumim sam nejen ze jsem ukoncil skolu elektro silnoprod, ale diky bohu mam i platne zkousky §6 a §7 Vyhl. 50.
|
|
|
|
Zdeněk Pikhart
OSVČ - Tábor

revizní technik-E2/A , elektromontáže
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 10.01.2015, 11:21 » |
|
 vsem za rady. Na pasoviny jsem si to delam vzdy pro sebe a na sobe clovek nesetri. Co se tyce odpovedi ze bych si mel pozvat nekoho kdo tomu rozumi. Diky bohu tomu rozumim sam nejen ze jsem ukoncil skolu elektro silnoprod, ale diky bohu mam i platne zkousky §6 a §7 Vyhl. 50. Tak proč se ptáte? Jako u každého přístroje se podívejte do návodu k montáži daného typu a zapojujte.
|
revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 10.01.2015, 11:42 » |
|
... Diky bohu tomu rozumim sam nejen ze jsem ukoncil skolu elektro silnoprod, ale diky bohu mam i platne zkousky §6 a §7 Vyhl. 50.
To je docela ostuda pro ty, kdo vám dali "papír o ukončení školy", je to docela ostuda a průšvih pro ty, kdo vám nechali udělat zkoušku podle §6 a 7 vyhl. 50/1978!! Je to jako kdyby se chlubil řidičským průkazem někdo, kdo neví, že ta placka, kterou viděl u silnice, a myslí si o ní, že to je rajčatovo tvarohový koláč, je dopravní značka Zákaz vjezdu! Prozradíte nám, kde může získat zkoušku podle vyhl. 50/1978 Sb. člověk, který má zásadní nedostatky ve znalostech?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 10.01.2015, 12:04 » |
|
On je náš obor tak široce rozvětvený, že i člověk s §§ 6, 7 nemusí přijít do styku s instalacemi zásuvek v domě, tak bych nebyl tak příkrý. Dobře, že se zeptá, než aby byl mistr světa a pak...
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 10.01.2015, 13:54 » |
|
Prozradíte nám, kde může získat zkoušku podle vyhl. 50/1978 Sb. člověk, který má zásadní nedostatky ve znalostech? Já bych to tak nezevšeobecňov al... Když jsem se se známým vsadil, že nemůže mít Vyhl.50, tak jsem prohrál!  ON vyučení instalatér (což jsem věděl) , dělal servisáka na plynové kotle a tam vyžadovali Vyhl50 na elektriku kotle, jako součást oprav... Myslíte že ji měl ? ANO měl ! a to i s oficiálním dokladem ! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Zdeněk Mazač

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 10.01.2015, 14:36 » |
|
Když jsem se se známým vsadil, že nemůže mít Vyhl.50, tak jsem prohrál!  ON vyučení instalatér (což jsem věděl) , dělal servisáka na plynové kotle a tam vyžadovali Vyhl50 na elektriku kotle, jako součást oprav... Myslíte že ji měl ? ANO měl ! a to i s oficiálním dokladem !  A jaký měl paragraf? §4 může mít i člověk bez elektrotechnic kého vzdělání a u mnoha firem je úplně jedno, který § pracovník má, je pro ně důležité, že má školení a zkoušku dle Vyhl.50/78 Sb. Ale také jsem viděl §8 u člověka, který byl údajně i vyučený elektrikář, pracoval na údržbě, ale jeho úroveň znalostí byla na úrovni učně 1. ročníku a to dost přeháním.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 10.01.2015, 15:29 » |
|
A jaký měl paragraf? §4 může mít i člověk bez elektrotechnic kého vzdělání a u mnoha firem je úplně jedno, který § pracovník má, je pro ně důležité, že má školení a zkoušku dle Vyhl.50/78 Sb. Ale také jsem viděl §8 u člověka, který byl údajně i vyučený elektrikář, pracoval na údržbě, ale jeho úroveň znalostí byla na úrovni učně 1. ročníku a to dost přeháním.
Měl § 6 aby mohl opravovat plynové kotle celkově..tj. i elektroinstala ci...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 10.01.2015, 16:01 » |
|
Zřejmě systém Zákazník si to přeje a to je pro mne svaté.....  Asi kdo platí, ten má!!  Právě že jsem věděl, že "50" nemůže mít, tak jsem se vsadil ...Jenže ? K čemu pak ten povyk kolem "50" je?? 
|
|
|
|
|
|
Zdeněk Mazač

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 10.01.2015, 18:23 » |
|
To by mne docela zajímalo co měl uvedeno na přihlášce k přezkoušení v odstavcích 2, 3 a 4.  Ale přihlášku po něm nikdy nikdo nebude chtít, důležitý je papír o přezkoušení a cesty k němu jsou i klikaté  A při všeobecné představě, že kdo má přezkoušení dle Vyh.50/78 Sb. je odborník přes elektriku..... pak není důležité, jestli je to zedník, kočí......
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 10.01.2015, 19:23 » |
|
Ale přihlášku po něm nikdy nikdo nebude chtít, důležitý je papír o přezkoušení a cesty k němu jsou i klikaté  A při všeobecné představě, že kdo má přezkoušení dle Vyh.50/78 Sb. je odborník přes elektriku..... pak není důležité, jestli je to zedník, kočí...... Přesně tak!! Nic víc mě nechtěl ukázat!! Pak měl UNI MP a dělal velkého odborníka elektro na kotle!! 
|
|
|
|