Proč elektrocentrála "drnčí" a nedává proud?

(1/2) > >>

Mirabel:

Elektrocentrál a BC 25 (2,5 kW),  náhle, při provozu zatížená cca 500W, začala "drnčet".
Drnčení ustane, když odpojím buzení rotoru (kablíky od AWR k uhlíkům).
Servis mi doporučil vyměnit (převinout) stator, avšak v převijárně jej změřili jako dobrý. Stejně tak i rotor.
AWR jsem vyzkoušel v jiné centrále a je funkční.
Tak nevím, kde je chyba.

Miroslav Minařík:
Citace: Mirabel  29.12.2014, 22:39

Elektrocentrál a BC 25 (2,5 kW),  náhle, při provozu zatížená cca 500W, začala "drnčet".
Drnčení ustane, když odpojím buzení rotoru (kablíky od AWR k uhlíkům).
Servis mi doporučil vyměnit (převinout) stator, avšak v převijárně jej změřili jako dobrý. Stejně tak i rotor.
AWR jsem vyzkoušel v jiné centrále a je funkční.
Tak nevím, kde je chyba.

A napětí dává?

Jiří Schwarz:
Citace: Mirabel  29.12.2014, 22:39

... 
Servis mi doporučil vyměnit (převinout) stator, avšak v převijárně jej změřili jako dobrý.
...

Servis by měl provádět servisní činnost a ne radit hlouposti. Jestli se k tomu tak ignorantsky nějaký servisák postavil, tak je třeba vrátit se do středověku a na chvíli ho ponořit do Vltavy...
Omlouvalo by ho pokud to neviděl a radil jen "na dálku".

Citace: Miroslav Minařík  30.12.2014, 09:02

A napětí dává?

Pokud by měl tazatel pravdu v tom, že nedává proud, a dávala by napětí, podle pana Ohma by to znamenalo, že je tam někde "nekonečně" velký odpor. A to se mi nezdá. Ono to drnčení bych připisoval naopak tomu, že tam teče nějaký proud, který generátor přetěžuje. A by by znamenalo spíše "velmi malý odpor",  nebo dokonce zkrat...
Ono toho od vývody vinutí až po výstupní svorky moc není, to by "odborník" měl dokázat zkontrolovat během chvilky.

Kastner Lubomír:
Tam může být plno závad. Oprava elektrocentrál y není v domácích podmínkách možný. Může být poškozeno vinutí generátoru, mohla se poškodit elektronika případně obojí. Nejlepší je centrálu svěřit odbornému servisu.

František Šohajda:
Kolega měl něco podobného u zeťáka v Rakousku....
Byli tam vadné nějaké velké kondíky??
(Neviděl jsem to, jen z ústního podání....také měl podezření na vinutí generátoru ,  vzal to k nám a u nás mu to opravili...dod nes jede!)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana