Kolik metrů kabelu se použije při elektroinstalaci v rodinném domku?
Jan Franěk:
Mě to moc nepřijde. Ale záleží na každém konkrétním případu.
Odpověď hledejte u svého projektanta. (norm)
Radek Červený:
Citace: Jaroslav Hasala 04.12.2014, 08:04
Pokud máte nějaké pochybnosti, nechte si ten RD nacenit i někde jinde.
Jardo a kde? U někoho, kdo místo své práce bude dělat někomu blba, někomu, kdo není ochoten zaplatit projektanta a ještě nevěří elektrikáři, kterého si vybral? Ne, (poklona) , o takové poptávky opravdu nestojím (zle)
Pán by ode mě bez výkazu výměr dostal nabídku s vypsaným materiálem, ale bez metrů a pouze součtem ceny až v kapitole. Pokud by ji chtěl položkově komplet, je to za 2,5% z rozpočtu formou kauce, při realizaci se tato cena odečítá (zlatý Obis, jeho nastavitelné tiskové sestavy a forma výstupu na jeden klik myší (dance))
Je 1800 metrů UTP kabelu málo na autosalon, kde každý prd musí být zaznamenán na server v Boleslavi oproti RD, kde 1400 metrů UTP pro strýčka příhodu by mohlo být moc? Je 1450 metrů CYKY 3x1,5 na mezonetový byt ze tří bytových jednotek postavený na Foxtrotu hodně nebo málo?
Jsou to stejně spekulativní otázky jako otázka tazatele. A přitom jde o reálné spotřeby.
Položme tedy otázku jinak:
Mám si utřít dírku po stolici třemi nebo osmi útržky papíru?
Odpověď:
Záleží na typu stolice, někdy pomůže až bidet (dance)
Jiří Novotný- Stryker:
Vtipné Radku, co na to taky říci jiného. Bez urážky, ale všechny komentáře, co hodnotí cosi, o čem ví úplné prd mi připadají naprosto irelevantní ba přímo katastrofální , akorát ženou vodu na mlýn tazateli, který prostě chtěl slyšet jen jedno a to, že ho elektrikář okradl.
Všichni moc dobře víme, že se dá el. instalace udělat řádově s jednotkami stovek metrů kabelu až po kilometry.
Martin Novák:
Do prizemniho rodinneho domku cca 80m2 + garaz jsem zrovna minuly tyden daval jen na slaboproud a sdelovacku skoro kilometr kabelu. A to bylo vse tahano stropem +- nejkratsi moznou cestou mezi technickou mistnosti a zbytkem baraku. 290m padlo na alarm, 330m na strukturovanou kabelaz, 100m na blbosti jako zvonek, vratny, telefonni linka, 70m na trizonove rizeni topeni, 50m byl jen koax od paraboly na strese k televizim a neco pres 130m na ctyri vnejsi kamery. A kolegovi, co delal silnoproud z kilometru kabelu taky moc nezbylo... Jen vnejsi reflektory kolem baraku si vzali pres 60m...
Hodne zalezi na dispozici baracku a poctu vyvodu. Zroutem na kabely je treba dnes tak oblibena kombinace kuchyn+obyvak, pokud projektant navrhne rozvadec nekde v zadveri a kuchyn v opacnym rohu baraku. Pak neni problem, aby jen na zapojeni samotne kuchynske linky (+spotrebice) k rozvadeci padlo 100m kabelu jako nic...
Takze pokud sem nepovesite projekt+vykaz vymer, jsou nase nazory jen varenim z vody...
Jiří Schwarz:
Když se kuchyně udělá "poctivě" a je dál od rozvaděče, tak se toho natahá... Když je rozvaděč vedle, je to o něčem jiném.
Pokud se světla zapínají z hodně míst, tam ty metry také přibývají... I když to není málo,umím si představit, že se to tam natahalo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana