Má vliv špatný sled fází na spravnou funkci elektroměru?
Jirka Š. Svejkovský:
Ne. moderní 4kvadranty rozlišují směr odběru (spotřeba-výroba), charakter (účiník), ale smysl otáčení nikoliv. Je jim to jedno. Měří napětí a proudy ve třech fázích a ty prostě sečtou (3 elektroměry v jednom).
Tazatel by měl lépe popsat svůj problém.
Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Schwarz 28.11.2014, 20:27
A "neprotestují" některé elektronické elektroměry při špatném pořadí fází?
Nové elektronické elektroměry mají někde jinde "práh necitlivosti".
To už bylo lidí, kterým ukápla slza nad novým vyúčtováním z chaty nebo chalupy, kde za jejich nepřítomnosti běží jen nějaká EZS nebo něco podobného, "Křižík" se dokázal zastavit, ale "ta nová bestie" pomalu počítá a počítá...
Někdy v době "mého mládí" jsem slyšel o opačném otáčení kotoučku, kdy docházelo o odpočítávání. Ale to bylo za krále "Klacka". Dnes je situace jinde. Tehdy se používaly třeba dálnopisy ... a tak podobně.
Vít Rotrekl:
Mirku vím, že se po stavbách nepohybuješ, ale nevěřil by jsi kolik číselníkových elektroměrů s "kolečkem" je stále namontováno a pořád se točí...
A pokud se nepletu, tak u elektroměru s kolečkem, by to, při přehození fází, bylo teoreticky možné, ale pouze za předpokladu, že by byla nějakým způsobem poškozena "brzda", která v elektroměru je aby se do zadu nemohl točit.
Ale osobně jsem to nikdy nezkoušel, tak mě když tak zkušenější kolegové usměrněte myšlenky.
Miroslav Minařík:
Citace: Vít Rotrekl 28.11.2014, 21:36
Mirku vím, že se po stavbách nepohybuješ, ale nevěřil by jsi kolik číselníkových elektroměrů s "kolečkem" je stále namontováno a pořád se točí...
A pokud se nepletu, tak u elektroměru s kolečkem, by to, při přehození fází, bylo teoreticky možné, ale pouze za předpokladu, že by byla nějakým způsobem poškozena "brzda", která v elektroměru je aby se do zadu nemohl točit.
Ale osobně jsem to nikdy nezkoušel, tak mě když tak zkušenější kolegové usměrněte myšlenky.
No počkej, já neměl kolečkové elektroměry za ty dinosauří. Byly to sice také kolečkové ale psal jsem, že to bylo kdysi. A promiň, kde se podle tebe asi pohybuju, že bych neměl přehled o tom, čím se měří? Máš mne za úředníka?
Vít Rotrekl:
No to néééé. Ale, ale nemyslím si, že s kamerou lozíš do elektroměrovej ch rozvaděčů na dědinách. Ale tam se toho občas najde...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana