Proč má motor pračky malý výkon?
David Frýba:
Mrkněte na tyhle obrázky.Změřte odpory mezi vinutími s odpojeným motorem, zda se to trochu podobá hodnotám na obrázku.
moto:
Změřil jsem ty odpory a plus-mínus to celkem odpovídá.
Podle toho schema při praní doprava na té svorce nenaměřím 230V, ale jen asi 70V.
Pokud programátor přepne doleva a zdímání, tam je 230V, ale motor se stejně neroztočí.
David Frýba:
Na tu samostatnou svorku vpravo mám u pračky přivedenou fázi.Nulu pak jednu ostrou a druhou přes kondenzátor.Vy při zapojení do sítě musíte měřit proud protékající motorem a pro jistotu přeměřte i nový kondenzátor, zda odpovídá jeho kapacita.Podob nou závadu jsem řešil a byl KO právě kondenzátor.Kd yž starý a nový kondenzátor zapojíte paraelně kapacity se sečtou.Co to dělá na ždímání?
moto:
Já mám na svorce 1-podle spodního obrázku-přivedeny nuly,svorka 3 je fáze vlevo,4 fáze vpravo/tam je jen těch 70V/ to je praní a na 2 je fáze-ždímání,5 nula.Motor nejde v žádném režimu.Proud jsem neměřil,musím opatřit lepší měřák a vyrobit drát s propojovacími fastony.Jaký proud tam má asi téci?Kondenzátory mám dva nové,jeden starší a při měření jsou dobré.Je divné,že všude není stejné napětí.
David Frýba:
Vy potřebujete zjistit jestli je závada v programátoru nebo v motoru.To se dá zjistit pouze s odpojeným motorem.Na motoru by někde měl být štítek. kde by jeho parametry jsou napsané.Něco jako na obrázku. Taky dobrý někdy paraelně k svorkovnici zapojovat např. 60W žárovku a měřit napětí na ni, nebo odhadovat napětí z intenzity jejího svitu.Nebo si motor nechte otestovat v servisu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana