Vypne jistič dříve, než začne hořet?

<< < (2/3) > >>

Milan Hudec:
Citace: Radek Červený  17.11.2014, 09:51

Další podotázka:
A dovoluje výrobce Moeller montáž vodičů s hliníkovým jádrem do svorek jističů?

Ale například u OEZ mám odzkoušené, že vlivem přechodového odporu na kontaktu uvnitř jističe tepelná spoušť spolehlivě vybavovala jistič 63A již na 33A (zle) To byla poslední kapka po předešlé vlně vadných mechanik u proudových chráničů a od té doby mi tyto dreky nesmějí do chalupy.

Pokud vím tak přímou montáž dovoluje SEZ a Bonega, přes nástavec pak OEZ, nyní mne napadlo jak je to se svodiči?
Nicméně ze zkušenosti mohu potvrdit, že za normálních podmínek sucha a kvalitní montáže jsem zrovna u klecových svorek problém nezaznamenal, můžete se kolegové podělit o svoje zkušenosti?

František Šohajda:
Většinou nevypne, co mám zkušennost...
Několikrát jsem při revizi viděl takový-to jistič značně opálený a nevypnul....
Posledně jsem takový viděl v jedné nemocnici, starší FaG 50A /C napojeny byli s mědí
16 mm....
Svorky skoro roztavené jako v peci, přívod spečen (nedotkly se fáze,tak neylítnul)..
Asi byl málo utažen ! :o

(Takže nejenom hliník!)

Diblík Jan:
Ha. Vzpomenul na heslo.
Podle všeho došlo k zahoření, když jistič přenášel cca 8A pro ohřev vody v pračce. Jak je to s povolením výrobců kabelů a jističů netuším.  
V daném bytě je původní 3fázová elektroinstala ce (Brno Vinohrady, u vedlejšího domu vídám stát auto elektrika.cz, zřejmě p. Minaříka, pokud vás zajímá, co to bylo včera kolem 10 večer za hasičské manévry u Tenisky, tak to bylo kvůli pojistkové skříní..)
Co mě udivuje více, že "to hořelo",  čekal bych, že plasty jističů i skříní budou napěchované chemií pro zpomalení hoření a bez plamene z venčí to prostě hořet nebude..
Výsledek jsem ještě neviděl, jak to vypadalo po požáru nevím.

Jaroslav Hasala:
Jistič bude reagovat buď na přetížení nebo na zkrat.

Pokud bude někde vyšší přechodový odpor a okruh bude zatížený, může dojít k takovému ohřátí kritického místa, že to může být i požárně nebezpečné.
Přitom nedošlo ani k přetížení ani ke zkratu, jistič tedy nemá důvod vybavovat.

Diblík Jan:
Ano. Teorteticky nemá proč vypnout.  Ale určitě k jističům existuje podobná křivka jak k polovodučovým prvkům, tam nad grafem bývá nadpis "Thermal derating",  v podstatě to znamená, že třeba tranzistor ve vyšších teplotách může přenášet menší proud, kvůli zhoršenému chlazení. Ta bimetalová spoušť na tom bude hodne podobně a čekal bych, že když je svorka jističe na teplotě vzplanutí něčeho kolem, že uvnitř bude alespoň 60 stupňů (spíš více) a že jistič vybaví třeba na 8A místo 16A. Přece jen svorky jsou z celkem masivního maeriálu, co bude dobře vést teplo, naopak plast je téměř tepelně izolační. Tedy ohřeje se celý jistič i od jedné svorky..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana