Vypne jistič dříve, než začne hořet?
JanDiblik:
Zajímalo by mě, jestli když se na kontaktech jističe vlivem nedokonalého spojení vyvíjí teplo, jestli na tuto skutečnost stihne zareagovat teplotní spoušť uvnitř jističe dříve, než dojde k požáru.
(Ptám se na základě situace ve vedlejším domě, kdy jistič zjevně nevybavil. Holt hliník. Jistič byl Moeller B16 1f)
Miroslav Minařík:
Citace: JanDiblik 17.11.2014, 01:35
Holt hliník.
Hliník, hliník ... u hliníku staší nedotažený spoj a jiskření to tak rozpálí, že se izolace vodičů začíná tavit aniž by jimi procházel vybavovací proud. Jističe zareagují až když dojde (i mezifázovému) zkratu vlivem rozpuštené izolace.
Ale to je případ od případu. A tak záleží na provedení celé instalace. Ale to popíšou kolegové lépe.
Jiří Schwarz:
I když se hřeje připojovací svorka, jistič na to nereaguje, protože na tepelnou spoušť se to tak výrazně nepřenese.
Za to ale nemůže jistič, za to může nesprávná montáž nebo nedodržení doporučení o "péči o spoje Al vodičů".
Radek Červený:
Další podotázka:
A dovoluje výrobce Moeller montáž vodičů s hliníkovým jádrem do svorek jističů?
Ale například u OEZ mám odzkoušené, že vlivem přechodového odporu na kontaktu uvnitř jističe tepelná spoušť spolehlivě vybavovala jistič 63A již na 33A (zle) To byla poslední kapka po předešlé vlně vadných mechanik u proudových chráničů a od té doby mi tyto dreky nesmějí do chalupy.
Milan Hudec:
Je to normální projev nedokonalého spoje, tepelná spoušť, a nyní fabuluji (slibuji jednoduchý pokus na potvrzení či vyvrácení) může zareagovat v případě kdy bude onen vodič v její svorce a k tomu půjde o odběr, výrazně přizpívající k oteplení bimetalu.
Každopádně utahování spojů s Al vodiči má svá pravidla, např. utáhnout řádně, povolit a pak utáhnout akorát.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana