Mohu si podle projektu natahat provést instalaci sám i když nemám oprávnění?
Vratislav Fugl1:
Obávám se, že "projektem" je myšlen popsaný návrh p. Bendy. Tedy ta nejhorší varianta.....
Jiří Schwarz:
Citace: Vratislav Fugl1 28.10.2014, 09:51
Obávám se, že "projektem" je myšlen popsaný návrh p. Bendy. Tedy ta nejhorší varianta.....
Není první, kdo se tady snaží "složit si zjednodušený projekt podle rad na dálku".
Někdy to dá práci prolézt objekt tak, aby člověk správně posoudil jak provedení rozvodu, pospojování, tak i ochranu před bleskem a přepětím.
Takže závazně radit v případě, že jsem to neviděl, to je příliš velké riziko.
Samozřejmě je možné se domluvit s elektrikářem, který to bude zapojovat, s čím mu může "neelektrikář" pomoci, co může připravit
Daniel Hudzík:
Mozme si tu pisat, co chceme aj tak 90% kutilov si to urobi samo.... skoda reci...
Pavel Horský:
Citace: Daniel Hudzík 28.10.2014, 11:38
Mozme si tu pisat, co chceme aj tak 90% kutilov si to urobi samo.... skoda reci...
To je sice pravda, ale pan Benda se alespoň zeptal, což ostatní borci většinou ani neudělají a pak při revizi koukají jak péro z gauče.
Přesto si myslím, že by pan Benda měl dostat jedinou správnou odpověď, kterou je doporučení frončaftu s revizním technikem, který bude následně celou elektroinstala ci revidovat.
Dle textu, který pan Benda složil je patrné, že se v oboru moc nevyzná a není schopen tak předejít všem záludnostem, které se skrývají v provádění bytové elektroinstala ce. Chce např. investovat do ochrany proti přepětí. Již samotný výběr správné ochrany nebude schopný úspěšně realizovat, nemluvě o jeho následném správném umístění v rozvaděči a jeho zapojení.
Jan Bocek:
Citace: Pavel Horský 28.10.2014, 11:54
....při revizi koukají jak péro z gauče.
;D ;D ;D
Již jsem to několikráte zažil, kdy majitel nějak koukal jak péro z gauče ale ještě zbělel jako křída. Největší průser jsem zažil ve své 50. leté praxi, kdy před léty mne "borec" prosil o dokončení instalace. Při běžné prohlídce jsem viděl z krabic trčet jeden drát a viděl jsem konce tehdy plaštových trubek. Prý ten elektrikář co to dělal zemřel....tak jsme "ve dvou" na to nastoupili, že budeme zatahovat dráty. Jenže nešly......tru bka byla v každé krabici jen 10 cm a pak byl ten "zatahovací" drát pod omítkou.
Bylo nám toho člověka líto i přesto, že se přiznal, že to vše dělal sám.
PS Dnes bychom to možná řešili v lištách a podhledech. Ale tehdy se tato technologie neznala.
Tím nechci pana Bendu zařazovat do této kategorie, ale všeumělci dovedou neskutečné věcí. A myslím, že bych se velice rozmyslel, dělat revizi po někom zcela neznamem. To nestojí za ten promarněný čas.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana