Jak připojit sondu optického rozhraní k domovnímu elektroměru?

<< < (2/3) > >>

Erhard Mareček:
Taky to chci realizovat. Začal jsem dotazem u distributora (ČEZ) zda si mohu dát na elměr optickou hlavu. Slíbili mi, že to zjistí a zavolají zpět. Uplynul už týden a odpověď nikde.

Jindra_K:
Elektroměr je asi odněkud z Bulharska a zatím jsem k němu nic nenašel.
Naše zkušenost je taková, že některé elektroměry nemají IR rozhraní s komunikací pro vyčítání dat, ale pouze pro konfiguraci elektroměru.
Takže pro vyčítání dat nepoužitelné - ale zda je to tento případ zatím nevím, pokusím se zjistit.
Je-li fakturační elektroměr přístupný (lze-li na něj nasadit optickou hlavu),  občas, velmi vyjímečně toto někdo využije - není to zásah do elektroměru...

Jiří Schwarz:
Obávám se, že energetika asi nestojí o to, aby si někdo pořídil zařízení pro komunikaci s elektroměrem a pomocí nějaké hackera se snažil o "korekci" naměřených hodnot.
Takže bych to viděl na využití rozhraní S0, tak si počítejte impulsy a hrajte se s nějakým SW, malujte grafy, počítejte průměrnou spotřebu...

Jindra_K:
optické rozhraní je volně přístupné, nastavení elměru je pod hesly, takže zde není (neměl by být) problém.

Naopak S0 výstup je vždy pod plombou a připojit se na něj je problém - energetika, když je ochotna se o tom bavit (alespoň jak mám informace od těch, kteří to zkusili),  vyžaduje svoje schválené oddělovače S0 atd....
takže výsledně je jednodušší a možná i levnější pořízení podružného elektroměru se známou komunikací (pro aplikace typu "pro moji informaci")...  takto se řeší drtivá většina instalací, ve kterých se měří EE a komunikuje k systému Foxtrot.

Jaroslav Antoš:
Koukám, že elektroměr má i ČEZ na stránkách
http://www.cez.cz/cs/co-delat-kdyz/technicke-zalezitosti/pro-odberatele/pruvodce-elektromery/adx10.html

a výrobce

http://en.daisy.bg/product/energy-meter-daisy-ivel-adx10

Ve specifikaci je jen "Optical interface for reading and programming the energy meter".

Ještě čekám na reakci ČEZ, uvidíme, jinak to samozřejmě lze podružným elměrem, ale je to další zařízení a další zabraná pozice v rozvaděči atd. a přitom je to primárně jen na monitoring.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana