Která norma řeší adventní osvětlení?
David Hruda:
Citace: Milan Hudec 15.10.2014, 12:08
Snad to zapojuje elektrikář, nikoli hovado ;)
Tak zrovna o tomhle si dovolím pochybovat.
Citace: Oldřich Morávek 14.10.2014, 23:08
Na vánočních trzích bude určitě víc, jak 200 lidí.
:-)
Nejde obecně o trhy, ale o vánoční strom v parku nebo před hospodou, které jsou v (skoro) každé obci, a o osvětlení navěšené na VO.
Deptá mě, že 714 říká, že se netýká tohoto osvětlení, ale není k nalezení nic, co by se ho týkalo.
Jan Bocek:
Citace: David Hruda 15.10.2014, 13:12
Deptá mě, že 714 říká, že se netýká tohoto osvětlení, ale není k nalezení nic, co by se ho týkalo.
Mno...je to Elektrická instalace nízkého napětí a zde je ČSN 33 2000 a v části Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti-Ochrana před úrazem elektrickým proudem 4-41, kde čteme v rozsahu platnosti, že se zabývá uplatněním koordinaci těchto požadavku ve vztahu k vnějším vlivům.
A jsme u ČSN 33 2000-5-51 ed.3 a potom přiřadíme stupeň ochrany, neboli skutečné provedení tohoto osvětlení.
Tím, že jsem citoval "normu" 1 Petrova 5,7 tak jsem chtěl naznačit, že na té instalaci hodně záleží, aby byla bezpečná. A že do toho musíme vložit i naší starost .....najít bezpečné řešení podle 4-41
Milan Hudec:
Normový předpis nenalezneme (asi), je to o lidech, byl jsem před pár lety požádán o knzultaci tohoto problému a od té doby strom v jisté čtvrti svítí přes OT s HIS, dalším řešením je samozřejmě SELV.
O jiném řešení s ohledem na první pohled nekvalitní připojované světýlka bych ani neuvažoval.
Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec 15.10.2014, 15:12
Normový předpis nenalezneme (asi), je to o lidech, byl jsem před pár lety požádán o knzultaci tohoto problému a od té doby strom v jisté čtvrti svítí přes OT s HIS, dalším řešením je samozřejmě SELV.
O jiném řešení s ohledem na první pohled nekvalitní připojované světýlka bych ani neuvažoval.
Oddělovací trafo a IT s HIS je asi jedno z velice dobrých řešení.
Vyrostl jsem ve své praxi v hutích a tam byla IT soustava dlouho jako převládající. S napěťovými úrovněmi 500, 220, 120 V.....dokud ještě nebyly HIS, tak byla v hlavních rozvaděčích byla signalizace zemního spojení. Odstraňovat tuto poruchu byla vždy lahůdka v rozsáhlé síti. Ale v AC to ještě šlo, zajímavější to bylo v síti 500 V DC. Je to trošku jiné téma.
Myslím, že na vánoční stromky a jiné světélka, je to pěkné a čisté řešení.
PS A dávno si říkám, co že ten Milan Hudec má tak v oblibě to IT a TT......a již je to tady, díky.
Milan Hudec:
Citace: Jan Bocek 15.10.2014, 17:53
Zajímavější to bylo v síti 500 V DC. Je to trošku jiné téma.
Podělil byste se o zkušenosti, asi bych nebyl sám koho by téma zajímalo?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana