Která norma řeší adventní osvětlení?
David Hruda:
Advent se kvapem blíží a již se ozývají zákazníci se žádostmi na instalaci adventního osvětlení.
Jeden kolega mi trvrdí, že vyšla nová norma týkající se adventního osvětlení, ovšem já nic takového nemůžu najít.
Víte někdo o takové normě?
Jiří Schwarz:
33 2000-7-714? Ta má na začátku příštího roku skončit, tak si třeba někdo všimnul, že existuje nějaké ed.2, i když už to také není úplná novinka?
Fakt je, že by vůbec nevadilo, kdyby pro adventní osvětlení nebo podobné příležitostné instalace byla pravidla někde shrnuta. Ono se dá čerpat jak z obecných norem (4-41, 5-52, 5-53, 5-54,... v aktuálních edicích), tak např. z normy pro "kolotoče" (....7-740), ale je to o hledání kompromisů.
Já bych si uměl představit pravidla, že např. vedení se nebude válet někde, kde se po něm šlape, že by nesmělo být napojované na přístupném místě (spojení více prodlužek na trávníku!), pokud jednotlivé svítící segmenty budou přístupné dotyku, že by bylo podmínkou napájení malým bezpečným napětím,...
To, co občas vidíme, je na "sekání rukou"...
Jan Bocek:
Bible, 1 Petrův 5,7
J Lhava:
Zkusil bych ČSN 33 2000-7-740 (nehledě na její název, pod rozsah platnosti to spíš spadá). Případně ČSN 33 2000-7-711 a ČSN 33 2000-7-714 ed. 2
David Hruda:
Citace: Jan Bocek 14.10.2014, 15:17
Bible, 1 Petrův 5,7
:)
Takže nikdo nic nového? Mě se to zdálo divné...
Citace: Jiří Schwarz 14.10.2014, 14:24
33 2000-7-714? Ta má na začátku příštího roku skončit, tak si třeba někdo všimnul, že existuje nějaké ed.2, i když už to také není úplná novinka?
7-714 i v ed. 2 ve vymezení platnosti říká, že se netýká dočasného girlandového osvětlení, takže to použít nelze. :(
Hlavně mi jde o nutnost proudového chrániče, protože po nedávné diskuzi s jedním broukem Pytlíkem očekávám problémy (... vždycky jsme to připojovali takhle, tak proč najednou....) (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana