Jak připojit starý kovový lustr s pouze 1 vodičem?

<< < (2/4) > >>

Jiří Schwarz:
Kdyby to bylo "muzeum",  kde bude mít původní provedení lustru nějakou historickou hodnotu, čištění, výměnu žárovek,... bude provádět odborně způsobilá osoba, bude vědět o konstrukci a z toho plynoucích nebezpečích, pak by se to dalo nechat a připojit to k síti TN-C.

Ale pro běžné "domácí" využití je to na rekonstrukci a úpravu vnitřního rozvodu lustru, jak již naznačili kolegové.

Jan Bocek:
Citace: Severin Pošta  09.10.2014, 12:16

Mám tu starý kovový lustr, jde z něj pouze 1 černý vodič a má kovovou kostru. Žárovky resp. objímky jsou připojeny na kostru a na onen 1 černý vodič. Jak ho správně připojit na strop? Hnědou fázi ze stropu k tomu černému vodiči z lustru, no a žlutozelený a modrý ze stropu současně ke kostře lustru? :) Nerad bych někoho zabil :).

Musí to být nějaké velice staré provedení lustru, anebo velký bastl. S jednodrátovým napojením
lustru jsem se nesetkal ani ve starých budovách ani v kostelích. Vždy byly do lustru vtažené minimálně dva dráty. Mám zde příručku Die Schule des Elektrotechnik ers z roku 1914 a toto řešení jsem tam nenašel.

To je ale historie.
Stojíte před dnešní realitou, kdy lustr potřebujete připojit, jak uvádíte třemi vodiči  a to je hnědý, modrý a žlutozelený.
Jak již bylo řečeno, je nutno lustr odborně "předratovat".
Pokud je to starý mosazný lustr a již jste jej "vycídil" a je moc hezký, tak to stojí za to odborně předělat.
Je dobře, že si to v poslední větě uvědomujete.

Kolega Jiří Schwarz byl rychlejší, ale oba vyjadřujeme stejnou myšlenku

Milan Hudec:
Podobný kousek jsem zažil, šroubení objímky bylo součástí mosazné kostry a nebylo ho možné odizolovat, situace se vyřešila použitím trafa mn.

Jan Bocek:
Citace: Milan Hudec  09.10.2014, 16:39

Podobný kousek jsem zažil, šroubení objímky bylo součástí mosazné kostry a nebylo ho možné odizolovat, situace se vyřešila použitím trafa mn.

Ještě, že se řešení našlo.....
Na jednom vysílači od americké Henry bylo ovládání a měření provedeno jednodrátově. Vytáhl jsem VF část i s panelem z Racku pro opravu. Propojil servisním "psem" a zkoušel. Nefungovalo nic. Scházelo propojení na kostru. Tak jsem na to "čuměl jako puk". Od takové firmy zcela nečekané....po užívat kostru jako zpětný vodič je - no, jak to nazvat česky ?

Petr Pavelek:
Černý (fázový) vodič připojit na černý (hnědý) vodič - to je v pořádku.
Ale protože, máte světelný vývod, který má tři vodiče, tak nemůžete spojovat modrý se zeleným.
1) Tomotu obvodu může být předřazen proudový chránič a pak bude vypadávat.
2) Nemůžete jednou rozdělenou soustavu znovu spojovat. (Obvod bez proudového chrániče)

Řešení pro bod 1:
Na kostru lustru zapojete pouze modrý vodič.

Řešení pro bod 2:
Na kostru lustru připojte pouze zeleno/žlutý vodič.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana