Jak připojit starý kovový lustr s pouze 1 vodičem?
Jan Franěk:
(wall) (wall) (wall)
Citace: Petr Pavelek 09.10.2014, 23:06
Řešení pro bod 1:
Na kostru lustru zapojete pouze modrý vodič.
Řešení pro bod 2:
Na kostru lustru připojte pouze zeleno/žlutý vodič.
To nemyslíte vážně! ale koukám že asi jo (surprice) to je teda nářez
Tak už jen vážně. Jak už popsali kolegové, máte v podstatě tři možnosti.
1- koupit nový lustr. který bude bezpečný a odpovídat platným předpisům
2- nechat tento lustr zrepasovat/opravit, tedy uvést do bezpečného stavu
3- Napájet toto zařízení pouze malým bezpečným napětím (za podmínek uvedených předpisy)
Asi není jiné cesty, jak to udělat bezpečně a v souladu s platnou legislativou.
Václav Třetí:
Zrekonstruoval a zrepasoval jsem už hodně starožitných lustrů, ale v jednodrátovém provedení jsem neviděl ještě žádný. No, nemůže člověk vidět a znát všechno, ale připadá mi to podivné.
Zajímalo by mě, z jaké doby ten lustr je. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nezapadá mi takové zapojení ani do prehistorické doby elektrotechnik y před I. sv. válkou, kdy byly mnohé sítě stejnosměrné, bez jakékoliv ochrany (myslím samozřejmě před dotykem, pojistky samozřejmě používali, dokonce bývaly v každé zásuvce v obou pólech) a s napětím do 110 - 120V. Oni ti naši prapradědové a pradědové nebyli hloupí a ani ignoranti. A pokud jsem něco nepřehlédl, tak tohle nevymysleli ani naši "komunističtí odborníci" a šetřilové materiálu v 50. létech.
Doufám, že se tazatel ještě ozve a že si nevzal za své jeden ze zdejších ironických příspěvků a nesnaží se již nyní zabít někoho ze svého okolí.
Co se týká rekonstrukce takových starých lustrů, je otázka, zda tam vůbec bude možné protáhnout dva vodiče a jak vypadá konstrukce objímek, zda je nebude třeba vyměnit, čímž by utrpěla historická hodnota a autentičnost.
Milan Hudec:
Ten můj byl poválečné výroby z jihu (Itálie?), přiznám se že o jejich předpisech nevím téměř nic.
Jiří Novotný- Stryker:
A teď by mě ale vážně zajímalo, kterou cestou tazatel půjde, už jen proto, že si fakticky odpověděl sám hned v úvodním příspěvku. :)
Dotaz nezněl, co s takovým lustrem, ale jak tuto předpotopní mrchu připojit.
Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec 10.10.2014, 08:01
Ten můj byl poválečné výroby z jihu (Itálie?), přiznám se že o jejich předpisech nevím téměř nic.
O jejich normách a předpisech z doby poválečné také nic moc zásadního nevím, ovšem ani novější elektroinstala ce u mě nevzbuzují důvěru a to nejen v Itálii, ale také ve Španělsku a Portugalsku, je to obvykle hrůza. Kde jsou EN? Používají je vůbec, nebo jenom my jsme takoví vlezdoprdelkov é, že všechno z Bruselu musíme vzít a ještě "vylepšit" stylem být papežštější než papež.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana