Je bezpečné spouštět cirkulárku motorovým spouštěčem?
Radek Červený:
Další bod je automatické zajištění proti samovolnému spuštění pily při výpadku napájení a po jeho obnovení. Což asi motorovým spouštěčem nevyřešíte, ale záleží na typu.
Dají se koupit hotové tovární výrobky, co tuto ochranu již mají.
Jan Bocek:
MS motorový spouštěč jen napovídá, že snese záběrový proud u asynchronního motoru, který může být cca 8-10 x větší než jmenovitý. Něco jako jistič s charakteristik ou D. Po rozběhu slouží jako tepelná ochrana proti přetížení a má také zkratovou ochranu proti zkratu.
Již před 50. léty se takovéto spínače používaly, na příklad olejové Temaxy.
Zde bude spíše záležet, jaký máte jistič ve Vaši síti doma a zdá snese ten záběrový proud. Pokud je velký průměr kotouče, tak ten rozběh trvá i dlouho. Proto se instalovaly přepínače Y/D.
Je tady ale důležitý bezpečnostní bod, který již poslali kolegové:
Pro pily dnes platí, že
Další bod je automatické zajištění proti samovolnému spuštění pily při výpadku napájení a po jeho obnovení.
Jirka Š. Svejkovský:
Tomu by mohl vyhovovat motorový spouštěč SM1 s podpěťovou cívkou N-SM1 a bočním kontaktem NPS11-SM1 ve skříni SI1-SM1-M. Tím dostanete pilu pod napětí, bude jištěná před nadproudem i zkratem a při výpadku dojde k jejímu odpojení od sítě.
Joscer:
(poklona) .
Mate zkusenosti s spousteci SEZ? Konkretne se starsi radou MIS (ne novejsi MIS32)? Zda se mi pomerne prijemna doprodejova? cena okolo 400,- tak aby to nebyl drek (sez lustrove vypinace asi nic moc).
http://www.sez-cz.cz/produkty-motorove-spoustece-str-25-1-3-2.html
a podpetova spoust 400V je skoro jednou tolik ... (Lze pouzit i OEZ anebo musi byt stejny vyrobce)?
Petr M:
Obecně platí, že každý výobce má u doplňkových modulů jinou mechaniku (norm) takže v tomhle patí, že jedna značka bere vše v celým rozvaděči.
Ty vypínače od SEZu jsem taky viděl. Děs běs. Firma, která dokáže vyrobit něco takovýho, nemá u mě dost důvěry na to, abych zkusil jakýkoliv prvek od nich, kteý má zajistit bezpečnost. Ehm.. jakýkoliv výrobek, protože i pitomý upadený šrubek může způsobit upadení krytu a nevyhovující krytí.
V tomhle sortimentu jsem si nějak zvykl na krabičky se zeleným potiskem (který se nepřebarvily na světle modrou a který nechtěly mít za rok půlku trhu). 10 let bez problémů a není důvod měnit ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana