Je bezpečné spouštět cirkulárku motorovým spouštěčem?
Hajnej z polabí:
Je to bezpečné zapojení cirkulárky?
Přivezli mi cirkuli ze zrušeného skladu.
Nějaká ta HOP.
Motor 1440 ot/min, 4kW.
Měl jsem kdysi stejnou, ale s přepínačem Y/D a myslím 16A pojistkama v celku.
Zde je to přes 3fázový vypínač a motorový spouštěč GZ1 M16 9-14A.
Tedy napřímo.
Evidentně se s ní pracovalo, je i s kabelem, na konci 4kolík stejně jako naše zásuvky, 32A, je to tedy bezpečné?
Jiří Schwarz:
Zajímá vás bezpečnost "elektrická" nebo obecně?
Z elektrického hlediska je dobré zkontrolovat parametry sítě v místě připojení, zkontrolovat přívodní kabel, zkontrolovat ochranný vodič, jeho celistvost a vodivost i při pohybu, natažení,...
Podle parametrů sítě a jištění se dá posoudit ochrana před nepřímým dotykem (ochrana před nebezpečným dotykovým napětím na neživých částech)
4-kolík u spotřebiče nebo stroje, který nepotřebuje N, ale jen L a PE vodiče nemusí být problém.
Motor s výkonem 4 - 5 kW by se dal zapínat bez rozběhu Y/D, pokud nemá velké mechanické zatížení při rozběhu.
Jirka Š. Svejkovský:
U cirkulárky bych se spíš zajímal o to, jestli má kryt kotouče, opatření proti zpětnému vrhu, nepoškozený kotouč (žádné praskliny vyřešené dírkou) ... Elektriku bych nechal na elektrikáři.
Petr látal:
Stále je mi proti srsti ten zavádějící název motorový spouštěč u motorových ochran. Tyto přístroje nic nespouští, jen chrání proti přetížení a zavedl se u nich pochybný a zavádějící název. ::)
Vratislav Fugl1:
Za to ovšem pan hajný nemůže, asi chtěl mít jistotu, že to může zapnout. Ostatně, četl jsem to ještě v "A", a tam byla myslím otázka formulována trochu jinak, alespoň na mne to tak působilo. Jinak třeba na wéwéwé.elektro-svitidla.com/motorovy-spoustec-gz1-m16-ep1-m14-ean066302-skup20407.php je toto názvosloví také uplatňováno. Co naděláme ....
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana