Neměly by jističe být umisťovány za sebou sestupně?
Jan Franěk:
Vypadá to, že tazatel to má v pořádku.
Navic osobně bych neměl problém, za určitých podminek, ani s použitím jističe, na místo hl. vypínače.
Jsem přesvědčen o tom, že náš obor trápí mnohem vážnější a nebezpečnější problémy. Viz diskuse o použítí zel/žlutého vodiče jako fázového, štítků a zkoušení u rozvaděčů, bastleni elektriky kýmkoliv a podobě.
Radek Paos:
ot: copak my bastlíři...
Eldest:
V položené otázce mi šlo hlavně o to, když by došlo k "vyražení" hl. jističe, tak by to pravděpodobně vyrazilo ten 25 A venku v krabici u elektroměrů, protože ten 32 A v rozvaděči vlastně plní jen funkci vypínače. Tím chci říct, že si nedokážu představit situaci, když např. v noci dojde k "vyražení" hl. jističe a budu muset hledat po tmě šroubovák na otevření krabice venku na domu (kde je elektroměr) a tam nahodit ten 25 A hl jistič.
Proto se vrací opět k otázce, kdyby i v tom rozvaděči byl hlavní jistič 25 A nebylo by to lepší z důvodu: když by došlo k "vyražení" hl. jističe, tak by to "vyrazilo" ten v rozvaděči a ne ten venku, takže bych nemusel běžet hned ven a otevírat....je to jen teorie (NEVÍM JESTLI SPRÁVNÁ)
Už nám jednou z nějakého důvodu hl. jistič vypadl a musel jsem právě jít najít šroubovák, otevřít venku krabici s elektroměrem a 25 A hl. jistič nahodit.
Pavel Ryšavý:
Vaše úvaha je správná, ale u malých jističů (mezi 4 ÷ 63A) nelze v oblasti, kde zabírají zkratové spouště, prakticky docílit selektivního vypínání.
Bude to vždy trochu loterie, který vypadne první a nebo dokonce oba.
Pokud je osazen APN-32 jak upozorňují předřečníci, tak to je jenom vypínač, ten nevypadne nikdy.
Eldest:
Tak teď mi to je teprve jasné. Díky za odpověď. Budu si prostě muset někam nachystat šroubovák pro případ nouze, že venku vypadne hl. jistič (ten 25 A). A nejlépe i baterku ;D
Citace: Pavel Ryšavý 03.10.2014, 11:49
Vaše úvaha je správná, ale u malých jističů (mezi 4 ÷ 63A) nelze v oblasti, kde zabírají zkratové spouště, prakticky docílit selektivního vypínání.
Bude to vždy trochu loterie, který vypadne první a nebo dokonce oba.
Pokud je osazen APN-32 jak upozorňují předřečníci, tak to je jenom vypínač, ten nevypadne nikdy.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana