Jak předejít vypálení zdroje PC přepětím?

(1/3) > >>

MARBEN:

Kamarád má problém.
Má pc zapojené v klasické zásuvce 230V.
Jednoho dne měl krátkodobý výpadek proudu v celém domě a po naběhnutí proudu, se mu vypálil zdroj, deska a procesor v PC.
Koupil si tedy tyto komponenty nové a zapnul to zase do stejné zásuvky. Nyní se mu to stalo znovu, ale paradoxně nezaznamenal viditelný výpadek. Pravděpodobně je to jenom zdroj, uvidí až ho vymění. Poradíte jak se tomuto bránit?

Mě napadá:

1) Proměřit napětí na zásuvce multimetrem jestli tam není stálé přepětí, popřípadě řešit s elektrikářem.
2) Pořídit B,C,D soustavu přepěťové ochrany, bohužel cena je cca 10 tisíc.
3) Nebo pořídit UPS line-interaktivní - ovšem vzhledem k většímu příkonu herního PC by to mohla býti cena kolem 8mi tisíc.
4) Co oddělovací trafo, pomohlo by na toto? Vložit ho mezi zásuvku a zdroj PC? Cena by mohla býti přijatelnější.

Je nějaké lepší řešení, cenově přijatelné cca do 5ti tisíc?

Bohužel výpadky doma má docela často a nepředvídateln ě, cca 1x -2x do měsíce.

novy2:
Citace: MARBEN  16.09.2014, 08:38

Koupil si tedy tyto komponenty nové a zapnul to zase do stejné zásuvky. Nyní se mu to stalo znovu, ale paradoxně nezaznamenal viditelný výpadek. Pravděpodobně je to jenom zdroj, uvidí až ho vymění. Poradíte jak se tomuto bránit?

Zkontrolovať zásuvku, či nemá poškodené kontakty.

Vít Rotrekl:
Co je to za instalaci? Panelák? Starší bytovka z rozvody v Al?
 - na trvalé přepětí bych to moc neviděl. Spíše než multimetr, by to chtělo návštěvu buď solidně vybaveného elektrikáře s měřákem na impedance, případně RT - proměřit impedace v zásuvce/zásuvkách, v rozvaděči, zkontrolovat spoje atd. atd....
- UPS by asi pomohla
- oddělovací trafo je taky dobrý nápad, ale bude to další topení pod stůl, stejně jako UPS
- jak jsou pozapojovány komponenty? Dokážu si představit, že je pod stolem hejno pětipsů a kilometry kabelů - to by taky mohlo způsobovat problémy
- nejlepší řešení by bylo asi osazení koordinované ochrany před bleskovým proudem a přepětím,  což by asi vyšlo jako nejdražší řešení (v pořizovacích nákladech),  ale byla nějakým způsobem chráněna celá instalace v bytě, což ve finále může přinést nemalé úspory na dalších spotřebičích.

A teď je na vašem kamarádovi, jak se k tomu postaví. Jsem si jistý, že by se i tu na fóru našel člověk, který by byl schopen poradit na místě - což by asi bylo nejlepší. Protože takhle na dálku se porucha diagnostikuje dost blbě :)

René Damek:
Ten první prů.ser bych viděl na stáří zdroje. Dokud jede, tak ok, ale při vypnutí zapnutí jde do kytek.
Ten druhý, bych viděl na nákup toho nejlevnějšího zdroje a jejich kvalita je čím dál tím horší.

Vratislav Fugl1:
K tomu odpálení zdroje. Na chalupě byl na jednom okruhu ve "spánku" PC a ntb. Přišel pán, že mu v radiu jaksi škrká, chrastí a pod. No, proč chodit do dílny přes dvůr, že ano. Radio šlo do volné zásuvky ( ještě hliník,z roku 1988,ochrana nulováním...),  následovala šupa jak z kanónu, vypadl jistič a já na strejdu spustil hóóódně zhurta. Nakonec přiznal, že se na to "mladej zeťák díval",  no, udělal tam pacholek zkrat za vypínačem jako hrom. Jak v PC(26 měsíců) tak v ntb (6 let+) odešly zdroje naráz, bez ohledu zda ntb má napáječ mimo, napájení uvnitř je v limbu. Jen pro úplnost, radio byl univerzál, tedy bez připojení na kolík v zásuvce. Zatím nikdo nedokázal přesně říci proč, jaká souhra náhod a pod. Ale já vím, těch 50m tam a zpátky mne vyšlo na 1bm docela draho. :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana