Nakreslíte mi prosím schéma řazení vypínačů 6+5B+5B+6 pro tři žárovky?

(1/3) > >>

Itkomplet:
Mám vchod jedno světlo, verandu jedno světlo a obývák poslední. U vchodu bych měl představu vypínač 6, za dveřmi na verandu 5B (veranda+vchod),  při odchodu z verandy 5B (veranda + obývák) a při odchodu z obýváku do kuchyně vypínač 6. Je takovéto zapojení možné?? A vlastně vůbec realizovatelné? A jestli by se někdo smiloval a načrtl mě schémátko. Našel jsem pouze řazení 6+5B+6 na dvě žárovky .. Což se mě i v garáži s kůlnou povedlo i zapojit ...

František Šohajda:
Proč nepoužijete impulzní relé ? Jednoduché a levné zapojení....
Jsou relé i na "dva" skoky.......

MrPeter:
Nechte to zapojit zkušeného elektrikáře!  :D

Avšak přiložím "schéma",  které neslouží jako návod :) . Přívody a vývody jsou kabelem CYKY-J 3x1,5; propoje mezi vypínači jsou kabelem CYKY-O 3x1,5 (nebo podobnými).

Akorát mě napadá, jestli je v úplně pořádku (jestli to neodporuje některé normě, apod.) třetí vypínač (6+6),  že slouží jako přepínač pro jedno světlo a dál do něho jde přívod pro jiné světlo.

PS.: Ke světlu je nutné samozřejmě natáhnout i nulový a ochranný vodič (na obrázku není zakresleno kvůli zjednodušení)

Vít Rotrekl:
A čemu by to jako mělo odporovat, když je to na jedmo okruhu a je tam stejná fáze a stejná N?  (norm)

MrPeter:
Říkal jsem si, že by v tom neměl být problém. Proto jsem tam nakreslil propoj přívodu mezi vypínači, aby bylo jasné, že je to jeden okruh (stejná fáze).
Nicméně nemám "uplně všechny" normy zcela v malíku, tak jsem na to jen pro sichr upozornil.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana