Musi byt svod hromosvodu ze dvou stran radoveho domu?

(1/4) > >>

Pavel Lyko:
Nemame na nasem 80 let starem dome hromosvod.
V ramci zateplovani jsem oslovil hromosvodare, aby nam ho nainstaloval.
Jsem laik a hromosvodar mi tvrdi, ze svod hromosvodu musi vest ze strechy po obou stranach naseho radoveho domu, do zahrady i do ulice.

Mluvi pravdu a pokud ano, proc tomu tak je?
Dum je vysoky 14 metru az po spici sedlove strechy.
Sklep, dve patra a puda.

Vít Rotrekl:
Ono není až tak důležité kam ty svody vedou, ale spíše kolik a jak provedeny budou.

No pokud vám to hromosvodář nějak navrhnul, tak vám jistě dal i analýzu rizika a s tím i výpočet dostatečné vzdálenosti.
Bez těchto dvou věcí NELZE správně navrhnout a instalovat Ochranu před bleskem a přepětím.

Jiří Schwarz:
Tohle se špatně posuzuje bez místní znalosti.
Hromosvod se spojuje v HOP s ostatními rozvody a vodivými předměty.
Pokud by byly svody jen do zahrady, kde se to "snáze zakope" a přívod napájení pro dům by byl z ulice, bylo by to neřešitelné to nějak seriozně spojit.

Pavel Lyko:
Co je to HOP? Bydlime v radovce tri domu, jsme ten prostredni.
Ani na jednom z domu neni hromosvod. Z jedne strany je ulice, z druhe zahrady. Kopat hromosvod do zeme smerem do cesty je podle me nesmysl - hned vedle steny je chodnik. Sirka naseho domu je 11m. Hlavni pripojka elektriny na domu je do ulice na stene domu, jestli to s tim nejak souvisi...

Miroslav Minařík:
Citace: Pavel Lyko  04.09.2014, 20:37

Ani na jednom z domu neni hromosvod.

Jen naokraj.
Zda hromosvod a jaký prozradí metodika, resp. zmiňovaná analýza rizika. Pokud se setkáte s odborníkem, který vám na první pohled prozradí zda ano, či ne, mějte se na pozoru. Na trhu je mnoho šarlatánů, kteří budou tvrdit třeba, že to dělají celý život a ještě si nikdo nestěžoval nebo co je zaručeně zbytečné.
Pokud chcete dům chránit, stojí to peníze ale nemusí to stát tolik, pokud se to seriózně navrhne.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana