Petr Dimmer
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 04.09.2014, 10:41 » |
|
Nainstalovali jsme nový automatický kotel. V domě máme i elektrokotel 12kW a proto sazbu D45d a jistič 3x40A. Elektokotel chceme nechat jako "zálohu" pokud by přestal fungovat automat (nepředpokládám e), ale na plný výkon by jsme ho určitě nepouštěli, jelikož jsme dům dozateplili a TZ jsou okolo 7kw(128m2). V domě máme ještě bojler 2kw, elektrický sporák s troubou (bohužel nevím příkon) a běžné domácí spotřebiče.
Nyní máme spotřebu za rok 350kwh VT a 3500kwh NT, s tím, že jsme občas přitopili elektrokotlem, jinak jsem topili ve starém kotli dřevem, nyní když jsme netopili přes léto se spotřeba pohybovala okolo 1kwh VT a 5kwh NT za den, tudíž taková spotřeba by měla být i v zimě, možná o něco větší z důvodu spotřeby automatu. Tudíž bych to viděl na spotřebu 350kwh VT a 2000kwh NT za rok při sazbě D45d, vím že při jiných sazbách jsou jiné časy NT a VT, takže spíš celkový odběr bude max. 2500kwh za rok. Moje otázka je: Vyplatí se nám sazba D45d? Na jaký jistič můžeme jít dolu? 3x32A nebo i 3x25A? Nechce se nám platit tak vysoké poplatky když nebudeme mít takový odběr.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #2 kdy: 05.09.2014, 23:21 » |
|
Já si myslím, že D45d se vyplatí téměř vždy. Podle mých propočtů při spotřebě 2350kWh a jističi 3x25 dělá úspora proti D01d skoro 2000,-Kč a proti D02d 1500,-Kč. Pokud byste kotel používali striktně jen po dobu vaší nepřítomnosti, takže by nebyl žádný odběr navíc, asi by se dalo uvažovat o snížení až na 3x25A.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl
|
|
« Odpověď #3 kdy: 05.09.2014, 23:49 » |
|
Několikrát jsem počítal, že by se mě D45 vyplatila i v bytě s vařením na plynu a topením ze společné kotelny. Je fakt, že tu jedou téměř nonstop dva počítače a s ohledem na využívání vypínačů dětmi zvažuji zaslat normotvůrcům žádost o jejich přejmenovaní na "zapínače" Zkusil bych to klidně i na tu 25, jestli tedy doopravdy el. kotel hodláte využívat jen v době nepřítomnosti. .. Příkon máte tuším minimálně dva roky rezervovaný, takže to bude stát "jen" práci a s tím spojenou (vč. revize) a jistič samotný...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
|
|
|
|
|