Pane Palán,
všechny reakce na váš dotaz musí objektivně zůstat v obecné rovině. Podstatné je to, jak a na podkladě čeho (posouzení rizika výbuchu) byla odpovědně stanovena klasifikace prostoru s nebezpečím výbuchu.
Moje zkušenost říká, že v 90% se tzv. „odborné komise“ rozhodovaly stylem, „máme tady hořlavou kapalinu, tak je tu nebezpečí výbuchu“.
Např. pokud dochází k míchání v uzavřené nádobě – nádoba s víkem a s odsáváním, pak je situace zcela jiná než v situaci, kdy je nádoba otevřená a není místní odsávání.
Pozor sama přítomnost hořlavé kapaliny bez znalosti jejího množství v daném čase – technologickém -(uvádíte hlavní složku pojiva bez vzájemných poměrů a absolutních hodnot), ještě nemusí vést nutně ke klasifikaci některého stupně zón.
Když už je rozhodnuto o zóně jako takové, pak je také důležitý její rozsah.Tak bych mohl pokračovat dál.
Doporučuji vám nahlédnout do TNI 33 2320 - Elektrická zařízení pro výbušnou plynnou atmosféru – Určování nebezpečných prostorů – Komentář k ČSN EN 60079-10.
Pokud bude ze strany vaší firmy zájem o odborné stanovisko, jsme vám k dispozici.