Jak má spotřebitel postupovat při výběru odborníka a jeho ceny?

<< < (2/3) > >>

Miroslav Minařík:
Citace: Juraj Hámorský  20.08.2014, 12:57

Ešte mi nadala taká myšlienka a to už dávno, len nemám čas to realizovať, vytvoriť server, ktorý bude zhromažďovať informácie od užívateľov o jednotlivých profesiach (prvá by boli elektrikári :). Tam by mohli pridávať referencie a skúsenosti, či už dobré, alebo zlé. A tu by si užívateľ vedel nájsť aj svojho majstra v jeho okolí a aj niečo o ňom napísane.

Takových serverů existuje plno. K čemu je od hluché babičky reference typů:
byl to hodný chlapecudělal mi velmi dobrou cenukrásně to zapojiluklidil po sobědobře mi poradiludělal si na mne hodně času
Takové reference jsou k ničemu. Pokud nezjistíte jaká je vazba na odbornou stránku zakázky, pak je to oničem.

Pavel Horský:
Kolego, nezlobte se prosím na mě, ale abych někomu vytvořil nabídku za 5 Euro což je u nás cca 140Kč, to je dost málo vzhledem ke strávenému času.
K tomu, abych udělal závaznou nabídku s přesným výkazem výměr se musím řádně seznámit s místem stavby (provést místní šetření),  objekt zaměřit (půdorys stavby),  musím mít znalosti na úrovni projektanta nebo revizního technika, což také něco obnáší.
Rozpočet s výkazy výměr na RD jsem schopen tvořit od částky 2000,-Kč výše. A to nemluvím o hromosvodu. Co vím, hromosvod je dnes schopen navrhnout jen odborník, zabývající se aktivně touto problematikou.

Servery s referencemi jsou spíše kontraprodukti vní a velice snadno zneužitelné. Stejně tak, jako vám může někdo vaše jméno vylepšit, může jiný i pěkně zmršit a to třeba jen kvůli vzájemné nesympatii. Zla je mezi lidmi stále více a zlo dovede během chvilky pokazit dlouhodobě budované jméno. Já těmto serverům prostě nevěřím.

Pavel Horský:
Citace: Miroslav Minařík  20.08.2014, 13:09

Slyšet nechci nic. Spíš číst. Ale Pavle jak sis mohl všimnout neptám se já jako Mirek ale ptám se za něj.

V jeho případě jde spíš o údržbu nemovitostí, a drobné změny. Ani já si nedokážu představit, že by s každým detailem hledal projektanta.
 (fool)

Tak to se omlouvám.
Já samozřejmě nepsal o výběru elektrikáře za účelem drobné údržby. To si snad pochopil  ::)
Hledat projektanta za účelem údržby je samozřejmě hloupost.

Když něco potřebuji opravit, upravit, zrenovovat, vezmu svůj telefon a zavolám ověřeným odborníkům dané profese, kterou zrovna potřebuji. Má výhoda je v tom, že se ve stavebnictví pohybuji již řadu let a tak vím, na koho se obrátit. Nemusím tedy šlapat míle v botách běžného spotřebitele. V tom mám jistou výhodu.
Běžnému spotřebiteli pak nezbývá nic jiného, než věřit doporučení od svých kamarádů nebo kolegů. Jiná cesta než taková doporučení zřejmě není a nebo, lepší cestu neznám. U nás ve městě s 5000 obyvateli to tak prostě funguje.

Jen za dnešní den jsem doporučil dva elektrikáře a dva instalatéry. Dle zpětné vazby byli zákazníci velmi spokojeni.

Miroslav Minařík:
Musím prozradit, že mi teď Pavel Horský volal a "probrífovali" jsme nad tímto tématek zajímavou půlhodinku.

A závěr?
V budoucnu to bude o referencích, ale nikoliv spotřebitelský ch ale odborných. Garanci nejlepšího výběru rozhodně nečekejte od serveru jako stroje! Ale od lidí z masa a kostí, byť je posbíráte na internetu. Pak je to otázka důvěryhodnosti ale to je už jiné story.

Tedy pokud máte své elektrikáře, držte se jich!

Ižák Ctibor:
Ja osobne to robím tak, že pri takýchto prerábkach-dorábkach, kde sa dopredu ani nedá presne určiť rozsah prác, dohodnem tak, že mzda hodinová,  +materiál. Majiteľovi však odporúčam pri výbere majstra prihliadať na to, či je to  nejaký kutil so sekáčom a kladivom, alebo človek, ktorý sa týmto zaoberá viac a má potrebné strojové vybavenie. Ľahko sa totiž môže stať,  že ten, ktorý berie na hodinu o polovicu menej, ale seká ešte klasika-sekáč,kladivo, bude hodne drahší,  lebo mu to bude trvať niekoľkonásobne dlhšie. Nehovoriac o tom,že poriadny odborník robí drážky aké potrebuje a nebúra pol steny pre jednu zásuvku, ako niektorí tiež odborníci.
V každom prípade je pravda, že vybrať si toho správneho odborníka je ťažko. Majiteľ by si asi dopredu mal ujasniť svoje priority. Pokiaľ sa mu jedná  ozaj o kvalitu a bezpečnosť,  mal by počítať aj z väčšími nákladmi, i keď vyššie náklady ešte nemusia zákonite zaručovať vyššiu kvalitu. Je dobré si po jednotlivých majstroch pozrieť prácu a zisťovať aj spokojnosť zákazníkov.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana