Jak má spotřebitel postupovat při výběru odborníka a jeho ceny?
Miroslav Minařík:
Včera byl za mnou dlouholetý přítel, který se zabývá přírodními vědami.
On sám je majitelem několika nemovitostí a řeč přišla na výběr elektrikáře.
Jako spotřebitel má mnoho možností výběru ale žádný dostupný mu relevantní nepřipadá.
Google mu předhodí kde, co. "Zlaté stránky", či Seznam buď kde, co nebo ty, kteří si to zaplatí v "rámečku". Reference od zákazníků jsou prý k ničemu, protože zákazníci elektrikářů nedokážou posoudit odbornost práce, pouze vzhled, cenu a chování.
Vybral si podle odborných referencí tři dodavatele. Ukázal mi poptávku, ta sice nebyla na základě projektové dokumentace ale dalo se z toho vyjít. Z těch tří vybraných dodavatelů mu nebyl nikdo z nich ochotný sdělit ani nástřel ceny s tím, že na to nemají čas.
Pokud tedy nemá spotřebitel projekt a výměry, tak jak si může stanovit rozpočet a shánět financování?
Doplnil, že mu to vychází tak, že do 100.000 se s ním nikdo nebaví. A nakonec mu nezbývá, než vzít "póvl", který má čas na cenovou nabídku. Internetové poptávkové servery zamítl hned zkraje jako holý nesmysl.
Prý co bych mu poradil? Když nad tím tak přemýšlím tak sám nevím. Máte někdo konstruktivní a reálný nápad?
František Šohajda:
V dnešní době už někteří (i kolegové) rezignovali na stálé vypracování nabídek ceny!
V některých firmách mají nějakého "koně" a potřebují protinávrhy ceny (jak se tomu říká).....
Už jsem registroval spoustu lidí, co jsou na cenové návrhy alergičtí, protože práci stejně nedostanou a už začali účtovat 3-5K za vypracování takového návrhu..
Vím, spoustu času nad tím stráví a pak nic! (zle)
Pavel Horský:
Mirku, co chceš vlastně slyšet?
Vždyť se to tu omílá stále dokola.
Tvůj přítel volá od samého začátku po kvalitě elektrikáře a když ho najde, diví se, že ho onen odborník pošle do řiti.
Proč by ne?
Z čeho si má elektrikář vycucat cenu? Z prstu?
Stále zde opakujeme, že jediné správné řešení je zaplatit si projektanta, který se bude věnovat důkladné přípravě zakázky. Společně s prováděcí výkresovou dokumentací vypracuje výkaz výměr v elektronické podobě. Tento pak přítel rozešle prostřednictví m emailu vybraným firmám a pak věřím, že mu 3/4 oslovených firem pošle své nabídky. Ono vyplnit elektronický výkaz výměr zabere minimum času, kdežto lítání kolem zakázky kvůli její nacenění...... do toho už dnes jde málo kdo. Důvody tu byly jasně napsány. Kdo by se s něčím crcal, když času je málo a výsledek hodně nejistý.
Mě, jako projektanta, oslovil majitel jedné elektrofirmy, že by potřeboval zpracovávat rozpočty s tím, že platba za zpracování bude jen v případě, že zakázku vyhraje. Jsem na něj chvíli koukal a pak jsem se ho nesměle zeptal, zda právě nespadl z hrušky. Malinko se zastyděl a řekl, že to jen zkoušel.
Takže:
- oslovit projektanta
- vše s ním důkladně probrat (několik schůzek během tvorby PD)
- na základě výkazu výměr v elektronické podobě vybrat elektrofirmu
- provést dílo
- nechat si vypracovat výchozí revizní zprávu (i k tomu je potřeba PD)
Jinou radu nemám, neznám, jinak neumím.
Parodie na Divoký západ nedělám, nejsem dobrý střelec.
Juraj Hámorský:
Ak si zakaznik u niekoho objedna cenovu ponuku a aj si za to zaplatí, potom by mal dostať aj vykaz/vymer. A s týmto ísť za ostatnými elektrikármi. Raz za to zaplatí, ma už jednu ponuku a môže to dať 10 iným. Koľko môže stať taka ponuka? Viac ako 5€ asi nie.
Ešte mi nadala taká myšlienka a to už dávno, len nemám čas to realizovať, vytvoriť server, ktorý bude zhromažďovať informácie od užívateľov o jednotlivých profesiach (prvá by boli elektrikári :). Tam by mohli pridávať referencie a skúsenosti, či už dobré, alebo zlé. A tu by si užívateľ vedel nájsť aj svojho majstra v jeho okolí a aj niečo o ňom napísane. Chcelo by to zpropagovať, podnikateľov pozývať, aby si mohli spravovať svoj profil, pre ních by to bola reklama a aby tam potom pozývali aj svojích zakazníkov, ktorí by im tu reklamu robili ich príspevkami. Niekoľko takýchto serverov už funguje, ale sú platené. Toto by muselo byť zadara, aby to ľudia využívali a samozrejme, firmy/podnikateľov by tam mohli pridávať aj ich zákazníci, pretože nejaký chytrolín, ktorý chce zbohatnuť a odrb... ľudí sa tam neprihlási. Ale poškodený zákazník by ho tam rád uviedol.
Miroslav Minařík:
Citace: Pavel Horský 20.08.2014, 12:24
Mirku, co chceš vlastně slyšet?
Takže:
- oslovit projektanta
- vše s ním důkladně probrat (několik schůzek během tvorby PD)
- na základě výkazu výměr v elektronické podobě vybrat elektrofirmu
- provést dílo
- nechat si vypracovat výchozí revizní zprávu (i k tomu je potřeba PD)
Slyšet nechci nic. Spíš číst. Ale Pavle jak sis mohl všimnout neptám se já jako Mirek ale ptám se za něj.
V jeho případě jde spíš o údržbu nemovitostí, a drobné změny. Ani já si nedokážu představit, že by s každým detailem hledal projektanta.
(fool)
To, že nikdo nemá čas dělat pouze nabídky, to mi opravdu nemusí nikdo vysvětlovat ale na druhou stranu, resp. z opačné strany pohledem investora je zájem si udělat srovnání dodavatelů. Sám to dělám abych si vybral pro MNE (nikoliv pro dodavatele), nejlepší poměr výkon/cena.
Když to shrnu, jinými slovy píšeš třeba toto:
Pokud potřebujete udělat dílčí změnu (opravu/úpravu) první kroky k projektantovi ...
Ale to se mu pak prodraží tak, že si asi opravdu vezme někoho z ulice, kterému se říká odborník. Máš představu o kolik by to bylo tou tvou doporučovanou cestou dražší? Ptám se proto abys zde touto odpovědí oznámil, proč tuto cestu, kterou zde popisuješ (a všichni ji známe) nechce často, resp. většina akceptovat.
Zkus "ujít míli v botách" takového spotřebitele a sděl nám své pocity.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana