Jak zprovoznit zbastlenou elektroinstalaci ?

<< < (4/6) > >>

Michael Tejčka:
mě to spíš přijde, že "investor chytrá hlava a šetřílek nejvykutálenější" se snažil elektrikáři vnutit svoje chytrosti s tím, že je nejbystřejší a nikdo nemá šanci ho přečůrat,
až s ním jeho známý,  elektrikář,  ztratil trpělivost se slovy, že s tím nechce mít nic společného.
Už jsem se s takovými příklady setkal, když mě známý (nebylo to jednou) oslovil s větou "ty tole kamaráde, vždyť to tak fungovalo dědovi, tak co s tím teď všichni dělaj za komédie, ty to ňák rozchodíš né?"
a o uvedení do řádného stavu nechtěl ani slyšet ("no jo vy jste všichni chytrý aby to akorát něco káplo co?").
V tomto případě bych dotyčného poslal do hajzlu podobným slušným způsobem.

Michael Tejčka:
Citace: Jiří Schwarz  06.08.2014, 21:57

Některé věci se nedají úplně přesně porovnat.
Jako elektrikář dokážu "opravit" závadu, dokážu "ustřihnout",  to, co je akutně nebezpečné, ale nikdo po mě nemůže chtít, abych mu dělal generálku něčeho, co zpackal někdo jiný.
Podobně doktor - provede životzachraňuj ící činnosti, ale jako člen posádky RZP se asi nebude zabývat tím, že mám alergii na pyl nebo špatně sluším na jedno ucho...

Takže když se vrátíme k původnímu tématu - jako elektrikář jsem ochoten pánovi pomoci:
- je třeba naplánovat (zjednodušený projekt) cílový stav elektroinstala ce
- je na dohodě kolik času věnujeme zmapování stávajícího stavu a posouzení co se dá použít a co se bude muset natahat nově.
- natahat a zapojit to umím, zrevidovat také.
Ale v okamžiku, kdy někdo řekne, že do toho ty prostředky investovat nehodlá, je to jako když u lékaře podepíše REVERZ.

asi tak  (jednicka)

Michael Tejčka:
Citace: Tomáš Žabka  07.08.2014, 07:07

Ono to nemusí být zase tak divoké jak popisujete, pokud v instalaci nejsou použité žádné krabice tak všechny konce by měli být přístupné.
Jako elektrikář bych to řešil tak, že bych pootvíral všechny vypínače a rozvaděč,  kouknul se na to jak kvalitně a slušně jsou připojeny vodiče případně jak je udělaný popis, podle toho se dá usoudit jestli byl dotyčný pečliví a nebo ne, až v druhém kole bych řešil použité barvy v dnešní době každý montuje z toho co má ,  nechci žádnou takovou .... obhajovat, ale pokud je na strop tažený kabel 4x je dobrý předpoklad, že to dělal inteligentní člověk z důvodu zapojení vypínače 5 (ja osobně do větších místností dávám automaticky 5x1,5). Nechci se nikoho dotknout "neviděl jsem to" ale možná by stálo za to, to detailněji prohlídnou, než se rozhodnete vše vytrhat, určitě by neškodilo si udělat i obrázek pro zmapování instalace. Kabely se dají dohledat "prozváněním",  samozřejmě instalace musí být vypnutá.
Elektroinstala ce nemusí být vždy jednoduchá a lehce přehledná,  proto ji dělá elektrikář,  samozřejmě by přehledná být měla, ale zrovna tento víkend jsem byl nucen dost nešťastně přepojit zapojení rozvaděče pro vytápění,  kdy majitel vyměnil polovinu termostatů a bohužel termostaty pracovali na jiném principu zapojení,  než ty původní,  takže do přehledného systému jsem byl nucen vnes nesystémovou změnu a ať už to člověk popíše jak chce, tak už to nikdy nebude pěkné.

ta e2 asi nebude tak velká pakárna jak se z toho strachuju, když to tak občas kolem sebe pozoruju....

Hájek Jaroslav:
Citace: Miroslav Nováček  05.08.2014, 17:53

Koupili jsme RD s částečnou rekonstrukcí podkroví. Není dokončená elektroinstala ce a to co dokončené je,je zapojeno takovým způsobem,že netuším jak to může fungovat.
Popis: ze zdí (krabic) koukají 4 žilové kabely,i ze stropu na světla což nechápu.
2x černý,hnědý,žlutozelený,jsou měděné. Pod napětím jsou většinou černé nebo alespoň jeden černý,ale ne všude. Nikde žádné husí krky,všecko je pod sádrošem nebo vede skrz podlahu neznámo kam.

Podle popisu se jedná o novou, ale nedokončenou elektroinstala ci. Nemá cenu zde psát nějaký postup. Musí to vidět kvalifikovaný elektrikář, který jediný může navrhnout a následně realizovat další postup. Majitel by měl mít od původního majitele projektovou dokumentaci k nedokončené elektroinstala ci. To by značně elektrikáři pomohlo. Rozhodně nedoporučuji majiteli, aby sám prováděl jakékoliv zásahy do elektroinstala ce. Jako majitel plně odpovídá za bezpečnost elektroinstala ce a je povinen objednat a zaplatit kvalifikovanéh o elektrikáře.

Jiří_Hrubý:
Citace: Hájek Jaroslav  09.08.2014, 11:21

Jako majitel plně odpovídá za bezpečnost elektroinstala ce a je povinen objednat a zaplatit kvalifikovanéh o elektrikáře.

Vím že 458/2000 Sb. toto řeší, ale pouze v souvislosti s majiteli bytovek a společnými prostorami. Stran běžných uživatelů se vyžaduje pouze udržování odběrného místa.
Takže když si majitel zavolá Frantu Vopičku, ten mu to dobastlí s tím, že je elektrikář a vezme za to basu dvandy, je z obliga a kde je nějaká povinnost.
Elektrikáři nemají tak silnou lobby jako kominíci, aby si vydobyli periodické revize pro všechny...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana