Jak zprovoznit zbastlenou elektroinstalaci ?

(1/6) > >>

Miroslav Nováček:
Koupili jsme RD s částečnou rekonstrukcí podkroví. Není dokončená elektroinstala ce a to co dokončené je,je zapojeno takovým způsobem,že netuším jak to může fungovat.
Popis: ze zdí (krabic) koukají 4 žilové kabely,i ze stropu na světla což nechápu.
2x černý,hnědý,žlutozelený,jsou měděné. Pod napětím jsou většinou černé nebo alespoň jeden černý,ale ne všude. Nikde žádné husí krky,všecko je pod sádrošem nebo vede skrz podlahu neznámo kam.
jeden příklad: našel jsem 3 žárovky (2 v hale,1 na schodišti) jsou zapojené na hnědý a žlutozelený a svítí.Normálně fungují schodištové vypínače dole i v patře. Potřeboval bych zprovoznit v 1 pokoji 1 zásuvku a 1 světlo. Alespon tak,abychom nevyhořeli.Mám e v plánu celou elektriku zlikvidovat a udělat znovu,počítáme do budoucna i se solární elektrárnou.
Byl by tu někdo ochoten mi krok po kroku poradit jak zjistit který drát použít a kam zapojit a jak vystopovat nepotřebné živé dráty třeba až k rozvaděči,abych je mohl odpojit ?
Žárovky budou max.100 W,do zásuvek připojím ruční el. nářadí max 1500 W.
Vím že s předpisy a bezpečností to nemá nic společného už ted,to mi potvrdil i elektrikář,který prohlásil,že s tím nechce nic mít. Takže to celé budu dělat sám,veškerá rizika beru na sebe,nehodlám nikoho žalovat,leda toho kdo to tak zprznil.
Mám jednoduchou fázovou zkoušečku (funguje i bezdotykově) a digitální multimetr.

Roman Šafránek:
Nechejte elektrikáře v rozvaděči odpojit vše mimo přívodu a poblíž si nechejte udělat provizorní zásuvky (zásuvkovou skříň, kterou pak použijete třeba do garáže). Během rekonstrukce tuto zbastlenou instalaci nepoužívejte ale podle potřeby si natáhněte prodlužky, přenosná svítidla...

Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Nováček  05.08.2014, 17:53

.... Takže to celé budu dělat sám,veškerá rizika beru na sebe,nehodlám nikoho žalovat,leda toho kdo to tak zprznil.
...

Naopak by mohla nastat situace, že by někdo žaloval vás!
Pokud by došlo k ohrožení nějaké osoby, požáru,... tak je toho víc, co byste těžko obhajoval, např. provoz elektroinstala ce bez dokumentace a především bez revize, práce ne elektrickém zařízení bez předepsané kvalifikace...
Navíc u podkroví bývá dost problém se souběhy a vzdálenostmi od hromosvodové soustavy.

František Šohajda:
Citace

Navíc u podkroví bývá dost problém se souběhy a vzdálenostmi od hromosvodové soustavy.

Tento problém málo kdo řeší ! :'(

Citace

Vím že s předpisy a bezpečností to nemá nic společného už ted,to mi potvrdil i elektrikář,který prohlásil,že s tím nechce nic mít.

Vyměnit elektrikáře a udělat to bezpečně i provizorně!

Pavel Horský:
Citace: František Šohajda  06.08.2014, 12:34

Tento problém málo kdo řeší ! :'(

Protože o něm málo kdo ví.
Když to řeknu na stavbě elektrikářům, koukají na mě jak jitrnice.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana