Jak zprovoznit zbastlenou elektroinstalaci ?

<< < (2/6) > >>

Daniel Hudzík:
V ktorom roku vznikla ta "elektroinstala cia" ?

Ludvík Kubík:
Citace: Miroslav Nováček  05.08.2014, 17:53

Vím že s předpisy a bezpečností to nemá nic společného už ted,to mi potvrdil i elektrikář,který prohlásil,že s tím nechce nic mít. Takže to celé budu dělat sám,veškerá rizika beru na sebe,nehodlám nikoho žalovat,leda toho kdo to tak zprznil.

Včera jsem pomáhal při nehodě, krev tekla po silnici, nic příjemného. Nedokážu si představit, že by lékař řekl: S tímhle nechci nic mít. Jak už bylo řečeno, vyměňte elektrikáře!

Jiří Schwarz:
Některé věci se nedají úplně přesně porovnat.
Jako elektrikář dokážu "opravit" závadu, dokážu "ustřihnout",  to, co je akutně nebezpečné, ale nikdo po mě nemůže chtít, abych mu dělal generálku něčeho, co zpackal někdo jiný.
Podobně doktor - provede životzachraňuj ící činnosti, ale jako člen posádky RZP se asi nebude zabývat tím, že mám alergii na pyl nebo špatně sluším na jedno ucho...

Takže když se vrátíme k původnímu tématu - jako elektrikář jsem ochoten pánovi pomoci:
- je třeba naplánovat (zjednodušený projekt) cílový stav elektroinstala ce
- je na dohodě kolik času věnujeme zmapování stávajícího stavu a posouzení co se dá použít a co se bude muset natahat nově.
- natahat a zapojit to umím, zrevidovat také.
Ale v okamžiku, kdy někdo řekne, že do toho ty prostředky investovat nehodlá, je to jako když u lékaře podepíše REVERZ.

Lukáš Rotrekl:
Citace: Pavel Horský  06.08.2014, 12:38

Protože o něm málo kdo ví.
Když to řeknu na stavbě elektrikářům, koukají na mě jak jitrnice.

On tam mimo jiné hrozí i problém vzdálenosti mezi hromosvodem a plechovým (profilovým) roštem SDK, v kterém jsou ty kabey natahány, v ten moment už nemá smysl řešit, jestli je kabel od hromosvodu dost daleko, když je v podstatě hned u něj  po železe toho SDK... To jen tak mimochodem...

Jinak není ke kolegům co dodat....

Tomáš Žabka:
Ono to nemusí být zase tak divoké jak popisujete, pokud v instalaci nejsou použité žádné krabice tak všechny konce by měli být přístupné.
Jako elektrikář bych to řešil tak, že bych pootvíral všechny vypínače a rozvaděč, kouknul se na to jak kvalitně a slušně jsou připojeny vodiče případně jak je udělaný popis, podle toho se dá usoudit jestli byl dotyčný pečliví a nebo ne, až v druhém kole bych řešil použité barvy v dnešní době každý montuje z toho co má ,  nechci žádnou takovou .... obhajovat, ale pokud je na strop tažený kabel 4x je dobrý předpoklad, že to dělal inteligentní člověk z důvodu zapojení vypínače 5 (ja osobně do větších místností dávám automaticky 5x1,5). Nechci se nikoho dotknout "neviděl jsem to" ale možná by stálo za to, to detailněji prohlídnou, než se rozhodnete vše vytrhat, určitě by neškodilo si udělat i obrázek pro zmapování instalace. Kabely se dají dohledat "prozváněním",  samozřejmě instalace musí být vypnutá.
Elektroinstala ce nemusí být vždy jednoduchá a lehce přehledná, proto ji dělá elektrikář, samozřejmě by přehledná být měla, ale zrovna tento víkend jsem byl nucen dost nešťastně přepojit zapojení rozvaděče pro vytápění, kdy majitel vyměnil polovinu termostatů a bohužel termostaty pracovali na jiném principu zapojení, než ty původní, takže do přehledného systému jsem byl nucen vnes nesystémovou změnu a ať už to člověk popíše jak chce, tak už to nikdy nebude pěkné.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana