Lze měřit kompasem napětí?
Jirka Š. Svejkovský:
Okolo každého vodiče, kterým protéká proud se šíří elektromagnetické pole. Na to bude reagovat i střelka kompasu. U střídavého proudu bude reagovat chaoticky, bude kmitat v rytmu proudu (50x za sekundu).
Smysl má pokus u stejnosměrného proudu. Čím vyšší proud bude vodičem protékat, tím větší výchylka kompasu bude.
Mimochodem, všiml jste si, že nikde nehovořím o napětí, ale o proudu? Napětí pak budete muset dopočítat podle ohmova zákona.
nobodymuzzneznama:
Smysl má pokus u stejnosměrného proudu. Čím vyšší proud bude vodičem protékat, tím větší výchylka kompasu bude.
Ano, .... To jsem v podstatě věděl také, ačkoli se tím takto dopodrobna moc nezabývám, je to tak.
To znamená, že kompas bude reagovat na proud a ne na napětí, jestli to z toho popisu tak vyplývá? V.S.
Jirka Š. Svejkovský:
Zhruba je to popsáno zde. Mimochodem, je to středoškolská fyzika.
nobodymuzzneznama:
Ano, (poklona) . Střední školu mám. Sice je to již dávno, ale rád zavzpomínám.
Takže jsem měl správný pohled na to, že kompasem napětí nezměřím, ale mohu detekovat určitou neznámo jakou hodnotu proudu. (poklona) za upřesnění. Pěkný večer. V.S.
Jirka Š. Svejkovský:
Tento pokus neznám, ale napětí by se dalo odvodit. Pokud znáte odpor obvodu, pak pomocí ohmova zákona napětí dopočítáte. Určitě se tu najde někdo, kdo tuto úlohu už řešil.
Takže, je-li odpor a vzdálenost vodiče od kompasu konstantní, je výchylka přímo úměrná napětí v měřeném obvodu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana