Lze měřit kompasem napětí?

<< < (4/7) > >>

Václav Švagr:
Jak psali diskutující přede mnou. Kompas nezměří napětí, ale protékající proud. Ten se dá ale snadno vytvořit dotykem živé části a pak měřit v libovolné části obvodu. Takže položte kompas na ruku a tou si sáhněte na vodič pod napětím. Pak můžete zaznamenat výchylku střelky. Podotýkám, že by mělo u stejnosměrného proudu platit pravidlo pravé ruky a když bude proud protékat ve směru prstů, tak sever siločar bude ve směru palce. Kompas by se měl otočit opačným směrem, nebo ve směru svalové křeče.  U střídavého proudu bude kmitat 50X/s zároveň s Vaším svalstvem, výsledek bude tedy zřejmě zkreslený a kompas za plotem u sousedů. >:D (norm) (dance) o:-)

nobodymuzzneznama:
 (poklona)  Švagře, že Jste to téma velmi dobře odlehčil, už jsem si říkal, aby z toho někoho ještě nechytla migréna.  :) :) :)

P.S. To musí být tedy velké proudy, co protékají uprostřed země, anebo velmi malé, ale hodně hustě...... Zdraví V.S.

IM:
Citace: vlastaš  03.08.2014, 22:03

Potom to už přece nebude kompas, ale čistě už jen voltmetr (a to ještě kalibrovaný ...

Kdy se podávají návrhy na Nobelovu cenu?  :o :'(

nobodymuzzneznama:
Omlouvám se, že toto téma znovu vytahuji, ale musel jsem změnit svoje stanovisko ohledně toho, že jsem říkal, že napětí kompasem měřit nelze.

Trvalo mi totiž dost dlouho, než jsem si po sáhodlouhé diskuzi uvědomil, že to nejpodstatnějš í slůvko v této větě není ani "kompas",  a ani "měření",  ale slovo - lze.

Toto slovo totiž umožňuje to, aby se s kompasem mohlo učinit prakticky cokoli proto, aby se pak jím napětí změřit mohlo. Tedy - veškeré dodatečné úpravy typu - zkalibrování na určitý druh napětí, při určité tloušťce drátu, při určité vzdálenosti, poloze a popsání stupnice tak, abych pak při měření mohl napětí odečíst a někomu pak říci.

V tom svém přesvědčení jsem si neuvědomil, že jedno slovo může celou větu posunout naprosto někam jinam, o čem bych normálně jak je vidno nepřemýšlel.

Slovu zdar a tomu pravému Slovu, obzvlášť. Neboť kdyby Ho nebylo, bylo by to s námi moc zlé. Zdraví a klidnou neděli přeje V.S.

Miroš Jan:
Umístění venkovního čidla teploty pro
ekviterm?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana