Proč do série s ventilátorem zapojený odpor topí až na 70 stupňů?

<< < (2/3) > >>

Petr M:
A na těch 82 ohmů jste přišel jak?  :o

Nechci rýpat, ale soudě podle tohoto vlákna byto chtělo k profilu přihodit jiný obrázek. Jenom nevím, jestli Chaplina, nebo "nebezpečí výbuchu"  :(

A vůbec, zapamatujtesi čtyři vzorce, bez kterých v elektrice neuděláte vůbec nic (zjednodušeno pro stejnoměrný ustálený obvod): P=U*I, U=I*R, sum(I) = 0, sum(U)=0

Martin H.:
Citace: Jiří Kasal  26.07.2014, 11:00

OK, dík za rady. Zkusím ho dat na těch 5 V.

Nemusíte bastliť. Google vám nájde tiché ventilátory. Sú firmy, ktoré sa špecializujú na tiché a odhlučnené PC.

Môžete tiež preniesť PC do inej miestnosti a monitor s klávesnicou prepojiť cez extender po sieťovom FTP kábli na vzdialenosť pár desiatok metrov alebo dokonca po optike kam len chcete. Žiadny hluk, žiadne teplo. Napr. hľadajte "ATEN KVM Extender" (nie KVM switch!).

Jiří Kasal:
A na těch 82 ohmů jste přišel jak?

Že bych to měl odzkoušené? Prostě mám tam teď 40 Ohm a jede mě to v pořádku, tak nevím v čem by měl být problém. Když jsem tam dal 1000 Ohm tak se ani neroztočil. 30 - 40 Ohm je akorát, pokud je nižší hodnota tak se točí pořád moc rychle.

Jiří Buben:
Citace: Martin H.  26.07.2014, 12:07

Nemusíte bastliť. Google vám nájde tiché ventilátory. Sú firmy, ktoré sa špecializujú na tiché a odhlučnené PC.

Myslím, že tazatel ale bastlit chce. Je jedno z jakých důvodů. Možná je hnán co nejlevnější cenou, možná pocitem "zrobil jsem si to sám". To nevíme. Primární chybou ale zřejmě je koupě hlučného ventilátoru, nebo má PC v nějaké skříni, která může vydávaný hluk způsobovat prouděním vzduchu, čili že je konstrukčně nevhodně řešena.

Pro tazatele:

Kdyby jste přece jen měl zájem o pozdější změnu otáček, zkuste vyhledat termín "Zalman Fan Mate 2". To je v podstatě proměnný odpor, kterým si nastavíte požadované otáčky a můžete je v budoucnu měnit.
Pokud máte základní desku s možností PWM regulace ventilátoru, rozhodně bych šel cestou koupě ventilátoru se čtyřpinovým konektorem pro PWM.

Petr M:
No je tady jeden detail. Pokud 40ohmovým odporem srazíte napětí na polovinu, takten výkon, co potřebujete spálit, je 0.9W. Proč dáváte paralelně dva čtyřwattový?  :o 2W odpor by měl mezi 40-45°C...

Nebo narvat dva stejný větráky do série, vhodně nacpat do bedny... Nebo maglevy, ty jsou o dost tišší. A když už starý řve, stačí promazat ložiska TF80kou...  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana