Proč do série s ventilátorem zapojený odpor topí až na 70 stupňů?
Jiří Kasal:
Rozbil se mi na počítači ventilátor, a tak jsem se rozhodl, že místo něj pořídím nový, jenže ten nový ventilátor měl moc vysoké otáčky a moc hučel. Rozhodl jsem se, že mu předřadím odpor abych ty otáčky zredukoval. Mám doma starou TV kterou jsem rozebral a z ní vzal odpor jenže ten rezistor je dimenzován na menší výkon, a tak se strašně zahřívá (měřil jsem to a má kolem 60 - 70 stupňů Celsia).
Chtěl jsem se tedy zeptat jestli to něčemu vadí a mám ho vyměnit nebo ho tam nechat. Ten odpor mám v počítači už asi týden a zatím to jede v pohodě. Počítač jede třeba 10 hodin denně a nic to nedělá, ale přece jenom se raději zeptám. Jediné riziko mě přijde, že by mohl počítač shořet, ale to si myslím že není zase taková teplota aby se od toho odporu něco zapálilo.
Jinak když už jsem u toho proč nejsou horké i ty drátky od ventilátoru? Vždycky mě třeba vrtalo hlavou u varné konvice proč se nezahřívají ty kabely a jen topná spirála, když těmi dráty také prochází velký proud při malém odporu.
Jiří Kubík:
Topící odpor v PC vám může vadit hlavně v tom smyslu,
že vám zvyšuje teplotu v bedně, což většina součástek nemá ráda
a po čase se může ozvat.
Drátky jsou studené proto, protože jsou z materiálu, kterým se
proudu dobře leze.
Jakmile ale proud doleze k té topné spirále, která je z odporového materiálu
ve které se elektronům leze špatně, začnou se tam různě tlačit
a mačkat. Přitom se námahou rozpálí tak, až dokáží (třeba v konvici)
ohřát vodu.
:)
Martin H.:
Tiež sa zvyšuje riziko, že sa ventilátor nerozbehne.
Jiří Buben:
Ach jo. Když chcete ventilátoru snížit otáčky existuje několik naprosto jednoduchých a účinných řešení. Ventilátor nepřipojíte na 12 V , ale na větev 5 V. Ventilátor se v pohodě roztočí a má podstatně nižší otáčky. U PC naprosto běžně používaná finta. Kupte si regulační odpor, který se k PC ventilátorům prodává. Je dostatečně výkonově dimenzován, ale i tak bude trochu topit. Rozhodně méně, než ten z TV, který jste použil. Dalším řešením je sehnat si elektronický regulátor otáček. Dají se koupit různé. Pro profi tuning, ale dá se i zbastlit z pár elektronických součástek. Na internetu je plno schémátek regulátoru pro PC ventilátory.
Vaše řešení má jedno riziko. Ten váš odpůrek se po čase neustálého výkonového přetěžování bude zlobit. Jeho zloba bude růst až jednoho dne prostě začne stávkovat a přestane pracovat, neboť ho z toho trefí šlak a odporoučí se do nebe. To je ta lepší varianta. Také se může pěkně namíchnout a bude vzteky rozpálený. A to je ve spojení s nečištěným PC plným prachu docela reálná pozvánka pro hasičský záchranný sbor, nebo všechny složky IZS. ;)
Jiří Kasal:
OK, dík za rady. Zkusím ho dat na těch 5 V. Jinak koupil jsem 2 rezistory o hodnotě 82 ohm a chci je dát paralelně. Prý jsou na 4 W tak to by měli vydržet.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana