Co způsobuje podivný zvuk (jakoby tikání) vycházejicí ze zhasnutého lustru?
Pavel Havel:
Z mého lustru se 3mi žárovkami typu http://www.osram.cz/osram_cz/produkty/svetelne-zdroje/kompaktni-zarivky/osram-dulux-superstar/osram-dulux-superstar-classic-b/index.jsp vychází podivný zvuk - nevím, k čemu to přirovnat ale je to jakoby tikání a to pouze pokud není rozsvíceno (děje se to pořád, nejen chvilku po zhasnutí). Zvuk bych přirovnal k slabému tikání hodin s větší frekvencí. Ještě dodám, že zvuk vychází přímo ze žárovek.
Jedná se o 2 vodičové zapojení v mědï spínané jedničkovým vypínačem, v lustru je pro zapojení použita čokoláda (L, PE, N), fáze je zapojena na L, nula je zapojena nejprve na PE a pak propojena na N. Kontroloval sem kabeláž, dotahoval spoje a vše ze zdá být vpořádku...
Neví někdo, kde by mohl být problém?
PS: mám k dispozici multimetr a zkoušečku, takže mohu "cokoliv" změřit :)
Radek Luža:
Pokud máte (jak píšete) k dispozici multimetr tak bych při vypnutém vypínači a vyjmutých žárovkách zkusil měřit napětí přímo na objímkách pro žárovku, nejdříve rozsah dle napětí sítě a pokud nic neukáže tak milivolty, pokud zde něco naměříte tak bych to viděl že vypínačem z nějakého důvodu prochází slabý proud, vlhkost, stáří atd.
Pak bych ještě zkusil rozpojit obvod a rozsahem 10A měřit procházející proud při vypnutém vypínači, pokud nic tak zase mili ampéry (mA).
PS: Na bombu, která se chystá vybouchnout to nevypadá ::)
Jiří Kubík:
Dvouvodičové zapojení svědčí o tom, že instalace bude již postarší.
Zkontrolujte, jestli vypínač vypíná skutečně fázi a ne N.
Kdyby to tak bylo, tak propojení N a PE způsobí velice nebezpečný stav
- nedotýkejte se kostry lustru (pokud je kovová)!
Jestli je to v pořádku, pak je možnost, že vypínaný fázový vodič prochází někde
souběžně s jiným vodičem pod napětím, které se do něho může indukovat,
nebo může být i vada ve vypínači, nebo v krabici.
Jan Kelbich:
Tipoval bych, že je to asi stejný "problém" jako mírné blikání ve vypnutém stavu (kapacitním svodem mezi vodiči), který se v tomto případě projevuje ne svtelně, ale zvukově (činnost měniče).
Radim Strycharski:
Citace: Jan Kelbich 25.07.2014, 12:57
Tipoval bych, že je to asi stejný "problém" jako mírné blikání ve vypnutém stavu (kapacitním svodem mezi vodiči), který se v tomto případě projevuje ne svtelně, ale zvukově (činnost měniče).
Ano, mám stejný názor. Setkal jsem se s tím u lampičky s kompaktní zářivkou a se stínítkem ve tvaru zvonu, které působilo jako reflektor a zvuk tak znatelně zesilovalo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana