Na co mohu použít kabel CYKY-0 3x1,5?

<< < (7/8) > >>

Radek Libicher:
Čistě podle normy by ochranný vodič měl být přítomný v každé elektroinstala ční krabici pravděpodobně i když nejde zapojit. Propojení vypínačů 6,7,6 kabely CYKY-O 3x1,5 je celkem běžné. Setkali jste se někdy s tím, že by měl někdo problém s tím, že tam chybí ochranný vodič? 

Jan Franěk:
Citace: Radek Libicher  15.03.2026, 19:39

Čistě podle normy by ochranný vodič měl být přítomný v každé elektroinstala ční krabici pravděpodobně i když nejde zapojit. Propojení vypínačů 6,7,6 kabely CYKY-O 3x1,5 je celkem běžné. Setkali jste se někdy s tím, že by měl někdo problém s tím, že tam chybí ochranný vodič?  

A můžete být konkrétnější? Podle jakého článku jaké normy? |To by mne opravdu zajímalo. DOmnívám se že pletete jablka s hruškami. Ale počkám si na to o jaký článek opíráte svoje tvrzení.

Radek Libicher:
ČSN 33 2000-4-401 ed.3 odstavec 412.2.3.2 - Pochopil jsem to, že ochranný vodič musí být přítomný v každém bodu instalace, takže vlastně v každé krabičce.

Jan Franěk:
Citace: Radek Libicher  15.03.2026, 20:41

ČSN 33 2000-4-401 ed.3 odstavec 412.2.3.2 - Pochopil jsem to, že ochranný vodič musí být přítomný v každém bodu instalace, takže vlastně v každé krabičce.

Tak jsem si to myslel správně. Četl jste třeba poznámku k tomuto bodu? Pochopil jste proč tam ta poznámka je?
Jde například o obvody napájející světla. JDe o to že i když nyní máte instalována světla třídy II, musíte použít kabel s plným počtem vodičů, tedy včetně vodiče PE, který není v tomto případě vůbec potřeba. ALe musí tam být přítomný kdyby došlo k výměně světla třídy II, za třídu I

Nejde o kombinaci vypínačů 6,7,6, kde nebudete vodiče PE potřebovat ani po jejich výměně za jiné. Nebuďte papežtější než papež a snažte se použít rozum.

Václav Třetí:
Citace: Radek Libicher  15.03.2026, 19:39

Dobrá otázka! V běžném domovním rozvodu čistě pro funkci spínačů nepotřebujete vodič PE ani N (pokud se nejedná o rozvod svorkovaný pod vypínači),  ale v případě použití vypínačů v hliníkové skříni (ABB Garant a jejich starší ekvivalenty) potřebujete vodič PE pro uzemnění jejich krytů. To bývá velice častý problém rádoby průmyslových rozvodů, že vodič chybí a pak je třeba vyměnit vypínače za typy plastovém krytí nebo kabeláž za provedení CYKY 5 J x 1,5. Toto opomíjí vetšina elektrikářů a dokonce někteří RT tomu nevěnují pozornost.

Velice užitečné je použití kabelu CYKY O 3x1,5 (CYKY 3Ax1,5) pro ovládací vodiče HDO.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana