Kdo velí stavbě? Projektant nebo elektromontér?

(1/9) > >>

Miroš Jan:
Citace: Milan Illek  10.07.2014, 22:24

Uvedl jsem: Kdo zná správné odpovědi...,  ne kdo umí vyplnit testy. A vida, zajímavé ohlasy: koupené na internetu, nadrcený, blb s papírem, projektant co byl  max. v in drive.... Dějí se ale zázraky. To co ti blbové s papírem, titulem a autorizací nakreslili, je zrealizováno a zprovozněno lidmi z praxe, zřejmě s uměním kouzlit, jak jinak by to bylo možné?  :o Nebo to všichni blbové nejsou a něco taky umí?

No moje poslední zkušenost, je ale jiná.
Už jsem to tu uváděl.Projekt špatně, montáže špatně, a VRZ opět špatně. (zle)

Honza Krepl:
Citace: Milan Illek  10.07.2014, 22:24

Uvedl jsem: Kdo zná správné odpovědi...,  ne kdo umí vyplnit testy. A vida, zajímavé ohlasy: koupené na internetu, nadrcený, blb s papírem, projektant co byl  max. v in drive.... Dějí se ale zázraky. To co ti blbové s papírem, titulem a autorizací nakreslili, je zrealizováno a zprovozněno lidmi z praxe, zřejmě s uměním kouzlit, jak jinak by to bylo možné?  :o Nebo to všichni blbové nejsou a něco taky umí?

Dvě citace z komunikace s projektantem/projektantkou:

1.) Nekřičte na mě já nejsem elektrikářka.. .

2.) Dobře tak to udělejte tak jak to má být, zakreslete mi skutečný stav a pošlete mailem, já si to upravim u sebe....

neřikám že jsou všichni špatní ale z osobní zkušenosti bych to viděl tak 50 na 50 :-(

IM:
Citace: Honza Krepl  11.07.2014, 00:07

Dvě citace z komunikace s projektantem/projektantkou:
neřikám že jsou všichni špatní ale z osobní zkušenosti bych to viděl tak 50 na 50 :-(

A jak je to u realizátorů? 100% OK. Nebo je všechno dle Gaussova rozdělení?  :-\

Jaroslav Hasala:
Osobně mám dost špatné zkušenosti s projekty a s projektanty. A také platí přímá úměra - čím větší stavba, tím větší zmatky ...
Psal jsem o tom už v jiných diskuzích - dle mého soudu chybí hlavně "zpětná vazba" projektantů ke zhotovenému dílu.

Je mi celkem jasné, že některé věci projektant nemůže přímo ovlivnit, často není zcela jasné zadání, investor objedná (a zaplatí) pouze tzv. "dokumentaci pro stavební řízení",  probíhají různé změny atd.

Nicméně svoji roli hraje také určitá pohodlnost, projektant spolehá na to, že případné  problémy si na stavbě vyřeší montážní firma, montážní firma to "nějak" udělá, protože spoléhá na to, že revizní technik to nebude moc pitvat, revizní technik zase spoléhá na to že revizní zprávu nebude nikdo moc zkoumat ...

Tím způsobem se vytvoří téměř "dokonalý" systém, kdy za případné problémy v podstatě nikdo není odpovědný ...  :-\

Jediným "lékem" je důsledná kontrola na všech stupních. Nejsem si ovšem tak jistý, jestli je to v ČR vůbec realizovatelné, současný stav věcí tomu moc nenapomáhá.

Pokud si představím nějaký ideální stav, montážní firma by měla mít kompletní dokumentaci, pokud přijde nějaký problém nebo změna, měl by to řešit projektant, montážní firma by neměla mít důvod k žádné improvizaci.
Revizní technik by se měl s akcí seznámit už ve fázi projektu a potom by měl provádět nějakou formu kontroly i v průběhu stavby.
RT by měl být nezávislý na montážní firmě, měl by být placený přímo investorem. Také by měl mít nějaké "páky" na montážní firmy.

František Šohajda:
Citace

Osobně mám dost špatné zkušenosti s projekty a s projektanty. A také platí přímá úměra - čím větší stavba, tím větší zmatky ...

Kolego, toto tady moc nepište, nebo se na vás sletí projektanti jako supi!! ;D ;D ;D
Protože si myslí, jak dobře a bezchybně dělají projekty! :'( :'(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana