Na zásuvky se dávají jističe spíše (častěji) C16, nebo B16?
Štefan Beláň:
To: Libušák
Můžete upřesnit na základě jakého předpisu je vaše vyjádření o novém značení kabelů a ukončení dosavadního značení? Běžně kupuji kabely 3C podle platné ČSN 33 0165 změna Z2/2002.
ČSN 33 0165 (330165)
Elektrotechnic ké předpisy. Značení vodičů barvami nebo číslicemi. Prováděcí ustanovení
Katalogové číslo: 32673 Cenová skupina: 411 (370,- Kč)
Schválena: 11.1992 Účinnost: 1992-11-01
Změny a opravy: opr. V1.93, 1 3.98t, Z2 7.02t (zobrazit
Otakar Dosbaba:
To Karel Libušák: Poznámka k textu pana Naara (nebo spíše připomínka redakce) byla impulsem k tomu, že jsem si vzpoměl na některé další diskuzní příspěvky a to nejen v rámci serveru elektriky. Zdejší diskuse se řadí k těm velmi kulturním, takže přiznávám, že jsem to měl asi napsat jinam.
Kdybych měl být, dle vašeho mínění, nekompromisní k mému technickému vyjadřování, asi bych raději nenapsal ani čárku! :-)))) Je mi ale bližší používat výrazy, které jsou mnohdy obecnou hantýrkou elektrikářů, samozřejmě pokud možno takové, které by nevedly k nejednoznačnos ti. Někdy by opačný případ znamenal ještě delší a krkolomější slohy, navíc v "nelidské" podobě.
I z tohoto důvodu budu ještě, dokud to půjde, jako drtivá většina elektrikářů, používat k označování barvy žil kabelů vžitá písmena A, B, C, D a nikoliv J, O, X, G, které napovídají pouze o přítomnosti ochranné žíly. Samozřejmě, že při objednávce zboží je to o něčem jiném.
Karel Libušák:
TO Štefan BELÁŇ
Vyhledejte si na www.nktcables. cz v rubrice Aktuality zprávičku
"Změna značení žil kabelů a ohebných šňůr". Tam je to i s barevnými obrázky a přesnou citací odpovídajících norem. V reálném světě, ve kterém se pohybuji už skutečně přestali výrobci dodávat kabely značené dle starého zvyku. Minimálně tedy výrobci: nkt cables, DRAKA kabely, Kabloelektro, PRAKAB. Samozřejmě normální elektrikář se o takové věci příliš nezajímá a požaduje své oblíbené. A zlobí se, když to nedostane, protože
dostat nemůže. Věřte, že mluvím z osobní zkušenosti. Zdraví
Karel Libušák
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana