Jak opravit porušený zásuvkový vodič pod vypínačem?

(1/2) > >>

Vojta Bureš:

Zedníkům se podařilo poškodit zásuvkový kabel pod vypínačem.
Fáze je prakticky přerušena.
V jedné krabici ale nemohou být dva rozvody přerušené.
Zeď je už zapravená a připravená na malbu.
Revize samozřejmě ještě neproběhla.
Lze výjimečně ten obvod pomocí waga spojek spojit?
Tu normu jsem si několikrát četl a je tam napsané, že v krabici nesmí být dva rozpojené obvody.
Teoreticky ale ten světelný není rozpojený, je připojený na vypínač.
Nebo mě napadlo ty kabely připájet a celé to přelepit černou izolepou.
Jak byste to řešili?

Jiří Schwarz:
Pájení v takovém rozvodu raději ne!
Pokud je ten zbytek vodiče dost dlouhý, aby tam šla WAGO svorka, nevidím v tom problém.

Jan Franěk:
Citace: Jiří Schwarz  07.06.2014, 20:23

Opravil bych to raději ne, na prosté ne. Pájení není u těchto rozvodů dovoleno!!

Citace: Jiří Schwarz  07.06.2014, 20:23

Pokud je ten zbytek vodiče dost dlouhý, aby tam šla WAGO svorka, nevidím v tom problém.

SIce bych doporučil provést spoj lisováním, čímž by byla norma dodržena, ale osobně bych se té WAGOvky v tomto případě taky nebál.  Jen se obávám, že vodič bude příliš krátký.

Tomáš Heger:
Použít  lisovací svorky,  ale musí se udělat pracovní prostor, krabici ven a potom zapravit. Zedníci kteří kabel poškodily určíte rádi omítku opraví.  Potom už jen vymalovat.
Já tedy raději přeruším i zbývající vodiče abych mohl použít smršťovací bužírku.

Jan Franěk:
Citace: Tomáš Heger  10.06.2014, 06:29

Použít  lisovací svorky,  ale musí se udělat pracovní prostor, krabici ven a potom zapravit. Zedníci kteří kabel poškodily určíte rádi omítku opraví.  Potom už jen vymalovat.

Souhlasím. Nevím, proč by měl mít elektrikář špatné svědomí z toho, že opraví něčí šlendrián. Pokud je u toho potřeba sekat, nedá se ni jiného dělat a musí se to pak opravit. Tuto opravu by měl plně hradit ten, co to způsobil. Myslím, že neustále ustupujeme a řešíme problémy za jiné. NAvíc za stejné peníze. Někteří dokonce pod cenou.  (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana