Tomas Kyselica
Neverifikovaný uživatel @4
|
|
« kdy: 06.06.2014, 18:24 » |
|
Bleskozvodari mi robili doma bleskozvod a hlavnu ekvipotencialn u svorku (EQI). Odbocku na EQI urobili priamo zo skusobnej svorky bleskozvodu asi meter nad zemou. Skusobna svorka spaja zemniaci vodic gulatina FeZn 10mm priemer so zvodicovym drotom AlMgSi 8mm priemer a hlavny uzemnovaci vodic na EQI je CYA 16mm2 a spojili ho tak, ze na mosadznu matku skusobnej svorky dali dalsiu ocelovu matku, podlozku, omotali lanko, ktore rozdelili na dva pramene okolo skrutky, dalsia podlozka a dotiahli dalsou matkou.
Nemala by sa tato odbocka urobit niekde v zemi? Napr. v strede medzi dvoma zvodmi? Som laik, na prvy pohlad sa mi to zda byt ok, vodivost tej FeZn gulatiny je pomerne vysoka, takze napatie pri udere blesku by malo byt +- rovnake bez ohladu na to, ci je ta odbocka v zemi alebo tak ako ju mam urobenu teraz. Na druhej strane, napatie vznika hlavne prechodom bleskoveho prudu a v zemi teda moze byt podstatne nizsi potencial ako na skusobnej svorke, cez ktoru tecie bleskovy prud.
Nebolo by lepsie nakrimpovat kablove oko na CYA vodic a spojit vejarovkou a pruzinovou podlozkou, pripadne este pridat ochranu proti korozii (vazelina) alebo pouzit nerezove podlozky?
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #1 kdy: 06.06.2014, 19:31 » |
|
Určitě je prasárna rvát lanko rovnou pod matku bez "nějakého" rozumného konce - lisovací očko. To napojení na hromosvod je taky špatně. Spojení by mělo být v zemi, tam se ten bleskoproud "rozplyne do země". Kdežto takhle je riziko, že se na pospojených částech instalce objeví při úderu nějaké napětí. I když malinko nechápu, jak to, že když to bude spojené v zemi tak ne . Prostě to beru jako fakt a tak k tomu přistupuju. Ale určitě s tu najde někdo kdo to smysluplně vysvětlí...
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomas Kyselica
|
|
« Odpověď #7 kdy: 06.06.2014, 20:39 » |
|
Ked budem doma odfotim, ale myslel som, ze som to popisal dostatocne zrozumitelne. Skratka asi meter nad zemou, na stene domu je krabica, a v nej je spojena FeZn 10 s AlMgSi 8 zo zvodica, spojene skusobnou svorkou a z tejto svorky (s mosadznymi matkami) ide odbocka dovnutra domu (do pivnice) na EQI svorkovnicu. zvody su na tej stene dva, po oboch stranach, FeZn je v zemi v jednom kuse vyvedeny asi ten meter nad urovnou zeme po oboch stranach, a v zemi su na FeZn pripojene 4 zemniace tyce dlhe 1.5 metra, zemny odpor vychadzal pod 2 ohmy.
|
|
|
|
|
Tomas Kyselica
|
|
« Odpověď #9 kdy: 06.06.2014, 21:34 » |
|
Ja ich nechcem hned kritizovat, ked tomu sam nerozumiem, snazim sa to pochopit. Ale stale mi to nedava zmysel, ak je odbocka na EQI v zemi, tak rozdiel potencialov pri udere blesku je stale najvyssi vtedy, ak by celym vodicom tiekol bleskovy prud, a ak sa oddeli cast prudu v zemi, tak rozdiel by mal byt este mensi (ak beriem ten vodic ako seriove zapojenie velkeho mnozstva rezistorov s velmi nizkym odporom), a odpor toho kusku zvodica od sucasnej odbocky po tu odbocku v zemi (asi 4 metre) mi vychadza na 0.005 ohmu, co je pri bleskovom prude 50kA asi 250V, a to si myslim nie je problem. Potom to znamena, ze ak je oproti zemi na sucasnej odbocke napr. 100 kV oproti zemi (50kA * 2ohmy zemny odpor), tak ak ju dam do zeme, bude len o 250V menej, co je pri 100 kV uplne zanedbatelne (99.75kV). Proste intuicia mi vravi, ze na takom kuse zeleza sa drzi rovnaky potencial, alebo su tam len male rozdiely (spominanych 250V pri obrovskom prude 50kA).
|
|
|
|
Juraj Hámorský
|
|
« Odpověď #10 kdy: 06.06.2014, 22:43 » |
|
Odkiaľ ste? Ak by to bolo blízko možno by som k vám zašiel pozrieť.
Len nechápem tomu, že keď už mali čosi odkopane, prečo to tam v zemi nenapojili povedzme svorkou SS a drôt by dotiahli až do domu na tú eqvipotenciáln u. Dajte si vypracovať revíziu, revíkaza na toto upozornite, nech si to poriadne preverí a podľa jej záveru to dajte opraviť danej firme. Nepáči sa mi to, že keby som chcel odpojiť skúšobnú svorku odpojím aj uzemnenie v dome. A ako ste sám napisali, bolo by vhodné použiť očko, keď už použili CYA. Dokonca neviem, či sa vôbec CYA moze použiť ako uzemňovací vodič, ale nie som si isty, či som si to nepoplietol s niečím iným.
|
|
|
|
Tomas Kyselica
|
|
« Odpověď #11 kdy: 06.06.2014, 23:02 » |
|
blizko Trencina byvam. Oni praveze reviziu maju priniest zajtra, ale revizak to ani nevidel, asi mu veri. To sa mi tiez nepaci. Hodim sem foto ako to vyzera. Okolo domu mame taky murik, mozno sa im nechcelo v tej vyske zeme prevrtavat dalsich 20 cm betonu do pivnice - uz len stena je 50 cm betonu , asi nemali ani taky dlhy vrtak. Na druhej strane, jednu vyhodu to ma, je ten spoj kontrolovateln y a menej nachylny na koroziu, pokial nie je v zemi. A keby ju pripoja na dolnu cast svorkovnice, tak staci rozpojit hornu cast a uzemnenie sa da merat bez toho, aby sa odpajalo.
|
|
|
|
|
|
Tomas Kyselica
|
|
« Odpověď #14 kdy: 06.06.2014, 23:54 » |
|
nic v zlom, ale zatial mi nikto nenapisal, PRECO to tak nesmie byt... ja sa to snazim hlavne pochopit, v com je riziko takehoto riesenia (ak vobec je). Preco sa dava odbocka na EQI do zeme a nemoze sa odbocit takto zo zvodu - to ma hlavne zaujima. Teda zaujima ma fyzikalne vysvelenie toho, co sa moze udiat ak tam trafi blesk, co je na tom zle, alebo ked uz nie vysvetlenie, tak aspon norma, ktora to zakazuje takto riesit, alebo prikazuje ako to riesit.
|
|
|
|
Jan Hájek
Prostě .... HÁJEK!
|
|
« Odpověď #15 kdy: 07.06.2014, 00:39 » |
|
ČSN EN 62305 - 3 Ed.2.
6.2.2 Ekvipotenciální pospojování proti blesku pro kovové instalace V případě izolovaného (oddáleného) vnějšího LPS musí být ekvipotenciáln í vyrovnání proti blesku provedeno jen na úrovni terénu.
Pro vnější LPS, který není izolován, musí být ekvipotenciáln í pospojování proti blesku instalováno v následujících místech: a) ve sklepě nebo přibližně v úrovni terénu. Vodiče pospojování musí být připojeny k přípojnici pospojování, která je konstruována a instalována tak, aby byla lehce přístupná za účelem revize. Přípojnice pospojování musí být spojena s uzemňovací soustavou. U velkých budov (například s délkou nad 20 m) může být použita okružní přípojnice pospojování nebo může být instalováno více přípojnic pospojování; předpokládá se přitom vzájemné spojení;
E.6.2.2 Ekvipotenciální pospojování vnitřních vodivých částí Přípojnice pospojování by měly být umístěny tak, aby byly připojeny krátkými vodiči k uzemňovací soustavě nebo k vodorovným obvodovým vodičům. Přípojnice pospojování je přednostně instalována na vnitřní straně vnější stěny v blízkosti úrovně terénu, hlavního rozvaděče sítě nízkého napětí a připojena krátkou trasou k uzemňovací soustavě zahrnující obvodový zemnič, základový zemnič a kde je použit náhodný zemnič jako vzájemně spojené ocelové armování.
Pokud tam není nasazen svodič bleskových proudů je to provedení na nic, pokud tam je, je to také na nic, protože při jeho reakci by mělo dojít k vytržení spoje. Velká vzdálenost mezi svorkovnicí a uzemněním bude mít za následek obrovský úbytek napětí a tak opět bude svodič na nic. To že je svod udělán špatně, je použitá špatná krabice, úchyty atd. by pro rozsudek pověšení za k... mělo bohatě stačit.
|
|
|
|
Tomas Kyselica
|
|
« Odpověď #16 kdy: 07.06.2014, 00:52 » |
|
No ak sa uzemnovacou sustavou rozumie aj zvod, tak ta pripojnica je spojena s uzemnovacou sustavou. Zvodic bleskovych prudov mame. Myslite vytrhnutie toho zltozeleneho kabla z reviznej svorky? Preto, ze je ohnuty a bleskovy prud by sa ho snazil vyrovnat? Co sa tyka vzdialenosti, mate na mysli vzdialenost medzi reviznou svorkou a zemnicom? Tam je vzdialenost asi 4 metre a odpor vodica by mal byt 0.005 ohmu, co je pri bleskovom prude 50kA "iba" 250V. Zemny odpor je asi 2 ohmy. Krabice, to je mozno tak trochu moja vina, pretoze som im povedal, ze planujeme zateplovat dom, preto dali aj husie krky na zvod. Od reviznej svorky po EQI svorkovnicu je tiez asi 4m CYA 16mm2 tahanych cez mur do pivnice. Ja sa snazim pochopit, aky je rozdiel, ak sa odbocka na EQI urobi v zemi, a ak je robena tak ako teraz, zo zvodu.
|
|
|
|
Jan Hájek
Prostě .... HÁJEK!
|
|
« Odpověď #17 kdy: 07.06.2014, 00:59 » |
|
Tam je vzdialenost asi 4 metre a odpor vodica by mal byt 0.005 ohmu, co je pri bleskovom prude 50kA "iba" 250V.
No sice jsem si řekl, že už na takovéto diskuse nemám, ale toto mi nedá. Na těch 250 V jste přišel jak? To jste uvažoval DC proud a ohmický odpor? Strmost je 10 mikro s a svod je indukčnost, ale jestli chcete s tím provedením žít, tak žijte, až do zásahu byste mohl být spokojený.
|
|
|
|