Je mozne odbocit hlavny uzemn. vodic zo skusobnej svorky bleskozvodu?
Tomas Kyselica:
Ja netvrdim ze usudzujem spravne. Ja to chcem pochopit, preco je taky velky rozdiel odbocit na ekvipotencialu v zemi a zo zvodica, ked asi aj bleskozvodari to beru tak, ze intuitivne je to stale ten isty kus drotu, ktory by mal mat rovnaky potencial, ci uz z neho urobim odbocku vo vyske 1 metra nad zemou, alebo v zemi. Nevravim, ze je to tak spravne, preto prave pisem sem, aby mi to pomohol niekto vysvetlit. Keby ma to netrapilo, tak tu ani nepisem, ale nieco mi vravi (asi tiez intuicia), ze to tak asi nie je dobre.
Lukáš Rotrekl:
Tak kolik bude na tom drátu, který odbočí do svorkovnice, i když to vezmem čistě ohmicky, tak to bude při 50kA bleskového proudu a 2Ohmech uzemnění 100kV. (Těch 250V nebo kolik jste se dopočítal úbytku na drátu je fakt zanedbatelných).
Navíc připojíte ochrannou přípojnici a tu propojíte s PEN sítě, která bude mít odpor k zemi kolik? 0,5 - 1 Ohm
Tomas Kyselica:
Ved prave preto, ze tych 250V je zanedbatelnych, znamena to, ze napatie na odbocke v zemi by bolo namiesto sucasnych 100kV iba 99.75kV. Spravne? Ak to tak je, potom naozaj vyhovuje aj odbocka meter nad zemou.
A ano, je to prepojene s PEN.
novy2:
Citace: Tomas Kyselica 07.06.2014, 08:32
Ved prave preto, ze tych 250V je zanedbatelnych, znamena to, ze napatie na odbocke v zemi by bolo namiesto sucasnych 100kV iba 99.75kV. Spravne? Ak to tak je, potom naozaj vyhovuje aj odbocka meter nad zemou.
A ano, je to prepojene s PEN.
Chybou vášho uvažovania je, že stále beriete bleskový prúd ako jednosmerný a nie ako krátký impulz, kde rozhoduje indukčnosť vodičov na velkosť napätia oproti zemniacemu napätiu pri hodinách. Už vám to tu p. Hájek povedal. Vy tomu ako laik ani nemusíte rozumieť, ale dobre tušíte, keď ste tuto tému založili, že je to zle. Rozumieť by to mali tí, čo to pripojenie urobili 1 m nad zemou. Možno si chceli uľahčiť prácu.
Tomas Kyselica:
No, viem ako vyzera bleskovy prud (8/20us a 10/350us), chybou je, ze to ratam podla vzorca pre jednosmerne napatie a neuvazujem indukcnost vodicov.
Laicky, ak sa prud v zemi rozdeli do viacerych vetiev, tak napr. v tom jednom bode, kde bude odbocka na EQI, nemusi tiect ziaden prud do zeme, alebo len velmi mala cast a teda nevytvori sa taky ubytok napatia voci zemi, ako na zvode, kde su vsetky tieto prudy zosumarizovane . Samozrejme treba vziat do uvahy aj to, ze v zemi bude urcite zvyseny potencial v okoli zemnica pri udere blesku, ale aj tak by asi mal byt ten potencial na odbocke nizsi, ako keby sa urobi odbocka na zvode. Proti logike mi len islo stale to, ze na kuse kovu je +- rovnaky potencial ( a myslim ze takto uvazovali aj bleskozvodari) a preto mi to prislo jedno, kde na tej casti drotu sa urobi odbocka. Podobne ani na uzemnovacom/nulovacom mostiku neuvazujem, ze by tam bol nejaky rozdiel potencialov.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana