Normální vnější vlivy a dovolená teplota svítidel
Josef Nosek:
Máme-li v prostoru vnější vlivy normální, nemusí být stanoveny protokolem. Teploty v těchto prostorách mohou být +5 - +40 stupňů.
Mnoho svítidel,včetně zářivkových má od výrobce určenou max. teplotu do 30 stupňů. Znamená to že takováto svítidla nemohu instalovat do normálních prostorů?
Jaroslav Hasala:
Na vaši otázku se nabízí odpověď : A do jakého prostředí jsou tedy svítidla určena ?
Asi nelze všechno brát úplně doslova, týká se to doporučení výrobce i norem. V normálním prostředí se určitě nepředpokládá trvalá teplota 40°C, výrobce asi taky těch 30°C nemyslí smrtelně vážně. Světla jsou obvykle na stropě a když se v místnosti topí, pod stropem je určitě více než těch 30°C.
Jaroslav Klinský:
Na instalaci svítidel by měl být projekt. Pokud ale není, je třeba vzít v úvahu, v jakém prostoru mají být daná svítidla použita. Výrobce udává teplotu okolí proto, aby nedošlo k poškození vlastního svítidla - uvnitř svítidla díky tlumivkách je také určitá teplota a použité prvky jsou myslím brány na teplotu 105°C. Pokud budou použita svítidla v krytí IP 20, je pravděpodobné, že budou použita v prostorách, kde obvykle není vyšší teplota než 25°C. Pak tam tato svítidla v pohodě vydrží. Pokud by to byla svítidla s vyšším krytím, pak tam je nutné tu teplotu okolí brát též v úvahu - při teplotě vyšší než 30°C dochází k postupnému poškozování plastů a může se stát, že začnou padat kryty apod. Potom tato vada není na reklamaci u výrobce, ale montážní firma bude mít problém, že použila svítidla jinak než dle podmínek výrobce. Takže je skutečně dobré brát v úvahu teplotu okolí a případně se domluvit s výrobcem.
Josef Nosek:
Můj dotaz byl spíše teoretický a rád bych znal názory revizních techniků, zda si vůbec uvědomují, že normální prostředí je do 40 stupňů a svítidla jsou do 30 stupňů. Pokud se mi podaří při pravidelné revizi získat dokumentaci a je v ní napsáno že prostředí je normální, tak tam určitě žádný projektant neudává teplotu. Normální prostředí nemusí být jenom v bytě. Revizní technik těžko zjistí jaké maximální teploty se během roku v protoru vyskytují. Viděl jsem dost plastových zářivek teplotně zdeformovaných, mám nafocené 2 zářivky které hořely plamenem. Jedna byla určena pro montáž na hořlavý podklad.
Anonymous User:
Musím se přiznat, že jako RT jsem zkoušku nehořlavosti světel ještě nedělal. Pokud je na svítidle F v trojúhelníku, tj. značka pro montáž na hořlavé podklady, dál to neřeším. Stejně tak neřeším, jestli je v prostoru 28 nebo 33°C. Pokud se svítidlo namontované v běžných podmínkách nějak zdeformuje, půjdu ho reklamovat a stejný typ už nebudu příště používat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana