Chceme levnější normy?

<< < (2/7) > >>

Jaroslav Hasala:
Takhle to dopadá, když je pouze jeden monopolní vydavatel norem. Co na to antimonopolní úřad ? Vždyť tohle je přece naprosto přesná ukázka - někdo vědomě zneužívá svého monopolního postavení, kopírování norem je porušování autorských práv, a pro seriózní práci RT normy potřebujete. Jsem ochoten za přístup k normám platit, ale tohle je opravdu příliš.
Pro mě osobně je dále absolutně nepochopitelné, proč je elektronická podoba podstatně dražší než tištěná. Podle mě by měly být všechny normy volně přístupné na internetu, stejně jako jsou zákony. Další věc je to, že normy jsou psané podobným jazykem jako zákony, to znamená že jsou pro normálního smrtelníka nesrozumitelné, výklad je nejednoznačný, obsahují odkazy na další normy, ve kterých jsou další odkazy na další normy... Každý, kdo někdy něco v normách hledal, mi dá jistě zapravdu.

Milan Selezan:
Pre vašu úľavu na duši môžem konštatovať, že tie isté problémy sú aj na Slovensku. Dokonca je tu veľa noriem STN, kde je prvá strana slovensky a  ďaľšie v češtine tvrdo prevzaté ČSN. No keď nie sú ani v češtine, tak sa prevezme v angličtine. O starých ešte z ČSSR ani nehovorím, kde je stará norma len prepečiatkovan á že platí aj ako STN. Ceny v elektronickej podobe sú síce 1:1 s tlačenou podobou, ale tvorba cien zaspala dobu a vývoj. Myslím si preto, že vydávanie spoločných noriem pre ČR a SR by zlacnelo ich vydávanie. Prikláňam sa, že normy tak ako zákony, by mali byť pre prezeranie zdarma.

Pavel Ryšavý:
Pane Slezan nejsem si naprosto jistý, je-li to pravda ale svého času byla na Slovensku diskuze okolo norem, snad prý s výsledkem, že normy citované např. ve vyhláškách nařízeních vlády a pod. se stávají závazným právním dokumentem a musí být k dispozici např. bezplatně na i-netu. Nemůžete se k tomu vyjádřit? Případně na koho se obrátit?

Milan Selezan:
Vyhlášky na Slovensku (nové asi od r.1998) je možné bezplatne prezerať, resp. aj stiahnuť na www.zbierka.sk. Tu však prevádzkuje súkromná spoločnosť a nie úrad, resp. ministerstvo. Niektoré vyhlášky a pod. majú k nazretiu, resp. stiahnutiu ministerstvá, nie však kompletne. Normy zdarma ani k nahladnutiu podľa mojích vedomostí nie sú. Normy sú na www.sutn.sk. Je to slov. normalizačný úrad, ale ten po zaregistrovaní pracuje ako elektronický obchod. Dá sa však tam overiť, či STN je platná tým, že neplatné jednoducho nezobrazí. U platných Zobrazí len názov,cenu atď. Neumožňní ani anotaciu normy.

Miroslav Minařík:
Pánové pátral jsem po důvodu vysokých cen za normy.   ČSNI po novu zřejmě ČNI není žádná soukromá organizace a nikdo za prodané normy na Hawaii nejezdí. Ale je pravda, že tlak na snížení ceny na prodávaný výtisk neexistuje. Není motivace, není konkurence, tak proč? Problém tkví ve financování tvorby norem. Ten, kdo tvrdí, že převzít cizí normu je levné nebo zdarma, tak je mimo.

Před časem jsem na ČSNI na toto téma diskutoval. Pokud někdo z vás dokáže zajistit přes 60 miliónu na  zabezpečení tempa s okolním světem, pak ČSNI začne distribuci norem bezplatně.

Dovolím si tedy na závěr uvést podobenství. Učitelé, zdravotníci, dopravci, a další stávkují za vyšší ohodnocení. Elektrotechnic i by mohli také dát najevo nesouhlas s cenou norem a stávkovat za jiné financování. Ovšem neexistuje jednota, která by dokázala jako jeden muž lobovat v parlamentu nebo třeba organizovat stávku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana