Jak se dá zkontrolovat funkčnost uzemnění a nuláku?

(1/5) > >>

Glenr:

Stará chata - ze sopky jsou přivedeny tři fáze cca 800m (pouze hliník).
Zem a nulák dle všeho je vytáhnut ze země.

Jak se dá zkontrolovat funkčnost uzemnění a nuláku?
Elektrikář mi tvrdí, že je to možné, ale že je třeba proměřit funkčnost toho zakopaného plechu či páskoviny, jaký to má odpor nebo co, jinak to prý ničí elektrospotřeb iče.
Je vůbec možné provozovat takto zapojenou elektriku (pokud nebudu dělat novou elektroinstala ci)?

David Hruda:
Vypadá to jako TT, vyčkejte na kolegu Hudce, širokodaleko největšího odborníka a propagátora této sítě.

Vít Rotrekl:
Jestli to je přesně tak jak píšete tak určitě ne!
Respektive lze, ale to je na delší debatu a dost pochybuji, že to máte na chalupě tak provedené.

PS: Vy táhnete elektriku ze "sopky"? Co to je? S tímhle termínem jsem se ještě nesetkal.

To Hruda: To si nemyslím, to by mě pořád chyběl nějaký vodič proti kterému by bylo 230V. Čistě proti zemi to fungovat moc nebude.

Oldřich Morávek:
Mýlíš se.
Čistě proti zemi to fungovat bude, ale právě jen čistě proti zemi.
Pokud tam tazatel má cokoli jiného, než opravdu kvalitní a funkční uzemnění, nebál bych se ani tak o spotřebiče, jako o své zdraví a život.
Pozvěte si zkušeného revizního technika, který má zkušenosti s ochranou uzemněním a nechte celou instalaci prověřit.
Možná je vaše instalace v pořádku, ale připravte se i na krajní možnost, že instalace je po smrti a bude vás čekat rekonstrukce.

Glenr:
No pozvu elektrikáře, ať se koukne. Jinak šance by byla zrušit tři fáze a buď dát jen jeden jistič 16A a zem a nulu přitáhnout na tom co zbude. Nebo dát dva jističe 16A a poslední fázi zrušit a dát ji na nulák a uzemnění použít to co je u chaty (to  ale ve scénáři že řekne, že uzemnění je ok).
PS
V práci mi říkají,  že odpor mohu zkontrolovat ocelovou trubkou zatlučenou do země cca 6M daleko od zemnění a změřením odporu na vývodu uzemnění a ocelové trubce při zapnutém spotřebiči s větším výkonem
PS II
Za tu sopku se omlouvám ale tak tomu říkal muj děd i otec za krále klacka jak se jmenuje rozvodná skřín (společná s hlavním jističem pro ostatní chaty z cementovápených cihel) Rád se poučím a budu používat odborné definice.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana