Jaké je správné pořadí v zapojení podružného rozvadeče?

<< < (2/4) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Hugo K.  14.03.2014, 08:03

Doufám, že zatímco píši tuto správu mi nehoří stodola. 8)

Máte na ní platnou revizi?  8)

Citace: Jiří Schwarz  14.03.2014, 08:06

Podle mě je správné pořadí zapojení podružného rozvaděče toto:
1) odborný návrh
2) odborná montáž
3) revize

Obvyklejší postup je tento:
1) odborný návrh si udělám sám, jsem přece chytrý
2) odbornou montáž si udělám sám, jsem přece šikovný
3) revizáci jsou vyžírkové, bez revize se obejdu.

Jaroslav Hasala:
Pokud se budeme bavit v obecné rovině o rozvaděčích, přesné pořadí zapojení přístrojů není nikde přímo určeno.
Každý rozvaděč by měl obsahovat hlavní vypínač - vyjímkou jsou bytové rozvodnice do 25A, nicméně i zde má hlavní vypínač své opodstatnění.
Již z názvu "hlavní vypínač" je zřejmé že by měl být první přístrojem, na který je připojen přívod.
Podružný elektroměr by měl být zapojen na to, co chcete měřit. Před elektroměrem by měl být umístěn nějaký vypínací prvek - zde hlavní vypínač.
Je nutné dát pozor na maximální proud, který přes elektroměr může procházet (záleží na typu elektroměru). Maximální proud je nutné nějakým způsobem omezit (jističem).
U bytů, RD apod. s tímto obvykle problém není, elektroměry mívají jmenovité proudy 40, 60 i 80A, tyto proudy nejsou u zmiňovaných objektů možné už kvůli obvyklému jističi před distribučním elektroměrem.
Umístění proudového chrániče není také nijak předpsáno, může být umístěn před i za jističi jednotlivých okruhů. Obvyklé řešení je takové, že se přívod připojí nejdříve na chránič, teprve potom na jističe okruhů.
I zde je nutné dát pozor na maximální jmenovitý proud chrániče, musí být nějakým způsobem zajištěno, že nebude překročen.
Toho lze v zásadě docílit dvěma způsoby. Buď tak, že součet jmenovitých proudů jističů za chráničem (na jednotlivých fázích) nepřekročí jmenovitý proud chrániče.
Pokud máte například chránič 25A a na jedné fázi budou připojeny dva jističe 10A, je to ještě v pořádku (10+10 = 20).
Pokud ovšem budou na jedné fázi připojeny např. tři jističe 16A, potom by teoreticky mohlo dojít k situaci 16+16+16 = 48A a jmenovitý proud chrániče by byl překročen.
Pokud tato situce nastane, potom je nutné před chránič osadit další jištění, max. na jmenovitý proud chrániče.
Opět platí, že u RD a bytů je proud omezen jističem před distribučním elektroměrem.
Vzhledem k malým rozdílům v ceně chráničů 25A a 40A je výhodné osadit raději chrániče 40A.

Tomáš Žabka:
Citace: Hugo K.  14.03.2014, 08:03

to Žabka
Jste od přírody optimista. (drinks)
Vy jste někdy viděl projekt nebo revizní zprávu z kůlen a dílniček,  které časem vyrostou kolem domů ?
Nejdříve se postaví něco jako kůlna, aby bylo kam dát vercajk ze stavby. A jak jde čas, je třeba tu instalovat světlo, tu přidat zásuvku, někdy osvětlení zahrádky.
Zatím nevím o žádném průšvihu z takto svépomocí vybavených staveb. A to žiji několik desítek let  ve staré zástavbě na vesnici, kde každý domek je obklopen několika různými kůlničkami.
Pouze jsem slyšel vyprávět o jednom požáru stodoly. Důvod byl ten, že majitele rozzuřily myši a nalil do děr v okolí stodoly  benzin a škrtl.
Doufám, že zatímco píši tuto správu mi nehoří stodola. 8)

Optimista jsem, netvrdím, že musí být projekt ani neříkám, že to musí dělat odborná firma. Samozřejmě by to tak mělo být, ale nikdy k tomu nikoho takto nedokopete, obzvlášť pokud má hluboko do kapsy, je to stejný jako u výroby bytových rozvodnic, jen zlomek jich dělají výrobci s oprávněním.

Jde prostě jen o to, aby si člověk našel nějakého známého co se pohybuje v dané problematice a dohodl se sním ať na něj dohlédne, určitě s tou to formou spolupráce má každý z nás nějaké zkušenosti.

U mě to bylo tak, že mi kamarád pomohl postavit pergolu a já mu zase z kouknu to co on kutí s elektrikou na domu.

Milan Hudec:
Franto, vlítni mě přes víkend na tu elektriku, na revanš pojedu za tebe s tvoji manželkou na výlet (dance).

Jaroslav Hasala:
U instalace bych vyžadoval projet, u manželky aspoň foto... ;)
V obou případech je dobré předem vědět, na co se má člověk připravit...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana