Jaké je správné pořadí v zapojení podružného rozvadeče?

(1/4) > >>

Karel_Nováček:
Chystám se do instalace malého podružného rozvadeče pro garáž, včetně 3f podružného elektroměru ( orientační měření pro moji potřebu ).
Elektrorozvade č, jističe ,3 f proudový chránič + 1 f jističe ... mám již koupené.
Nejsem si ale úplně jistý ve správném pořadí zapojení.
Když mám el. přívod pro garáž - tak je správné pořadí?

: Hlavní jistič, 3 f elektroměr, 3 f proudový chránič a za ním další 1 f jističe?

Nebo je má úvaha špatná a správné pořadí má být jinak?  (poklona)  vám za cenné rady a neposmívání se mi...;-)

Miroslav Minařík:
Citace: Karel_Nováček  13.03.2014, 13:03

Chystám se do instalace malého podružného rozvadeče pro garáž, včetně 3f podružného elektroměru ( orientační měření pro moji potřebu ).
Elektrorozvade č, jističe ,3 f proudový chránič + 1 f jističe ... mám již koupené.
Nejsem si ale úplně jistý ve správném pořadí zapojení.
Když mám el. přívod pro garáž - tak je správné pořadí?

: Hlavní jistič, 3 f elektroměr, 3 f proudový chránič a za ním další 1 f jističe?

Nebo je má úvaha špatná a správné pořadí má být jinak?  (poklona)  vám za cenné rady a neposmívání se mi...;-)

Podle vaší použité terminologie nejste oprávněn k práci na elektrickém zařízení, že? To není posměch, jen faktická poznámka.

Tomáš Žabka:
Jak už zmínil kolega, toto by měl dělat někdo kdo ví s čím má tu čest, elektrika není hračka.

Pokud se vrátím k vašemu dotazu, tak váš návrh je v pořádku. Hlavní jistič rozvaděče (může být použit i páčkový vypínač),  kabel by měl být odjištěn v nadřazeném rozvaděči, za ním by měl být v osazen elektroměr a za elektroměrem vše ostatní, tedy FI a pod ním připojené jednotlivé okruhy.

Mohu mít na vás jeden dotaz, jaká je vaše profese, že se chcete pouštět do výroby rozvaděče a montáže elektroinstala ce. Tato činnost není výměna vypínače se zlomenou pružinkou, ale práce pro elektrikáře.

Raději řekněte někomu kdo to hodí na papír a pak těch pár drobností udělá (případně nad vámi bude dohlížet),  než pak, aby vám RT řekl, že ten kdo to montoval porušil X norem a tedy je nutné to předělat.

Hugo K.:
to Žabka
Jste od přírody optimista. (drinks)
Vy jste někdy viděl projekt nebo revizní zprávu z kůlen a dílniček,  které časem vyrostou kolem domů ?
Nejdříve se postaví něco jako kůlna, aby bylo kam dát vercajk ze stavby. A jak jde čas, je třeba tu instalovat světlo, tu přidat zásuvku, někdy osvětlení zahrádky.
Zatím nevím o žádném průšvihu z takto svépomocí vybavených staveb. A to žiji několik desítek let  ve staré zástavbě na vesnici, kde každý domek je obklopen několika různými kůlničkami.
Pouze jsem slyšel vyprávět o jednom požáru stodoly. Důvod byl ten, že majitele rozzuřily myši a nalil do děr v okolí stodoly  benzin a škrtl.
Doufám, že zatímco píši tuto správu mi nehoří stodola. 8)

Jiří Schwarz:
Podle mě je správné pořadí zapojení podružného rozvaděče toto:
1) odborný návrh
2) odborná montáž
3) revize

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana