k čemu je přechodka z 230V na 400V?
Jiří Blažej:
Ano, podobnou redukci (z 2p na 4p) mám jako originální příslušenství dodané ke svářečce RTB-3. Nikdy jsem ji nepoužil, v provozu na 230 je svářecí proud malý.
Václav Třetí:
K typům JS90F a JS90FN dodával obdobnou redukci také Elektrokov Znojmo. Jen je třeba dát pozor na to, že bývají jinak zapojené. Redukce nejde použít u typů MEZ RTB1 a RTB2. Tam se musí připojit jednofázový kabel přímo do svorkovnice na jiné pozice a ten pro 2x400V odpojit! U těchto dvou typů musí být připojeno též PE, nejsou ve dvojité izolaci jako RTB3 a všechna provedení JS90. Všechny tyto svářečky mají při připojení na 1x230V malý výkon a hůře zapalují oblouk.
Jiří Kantner:
RTB1 bych nezatracoval, naopak oproti dnešním trafíčkům z hypermarketů má vyšší napětí naprázdno a docela dobře zapaluje oblouk a také stabilita oblouku je někde jinde. (pořád se bavíme o svářecím trafu, invertor je jiná liga .)
Václav Třetí:
Já nezatracuji žádné z těcho traf, pouze k RTB 3 mám jakési výhrady, o kterých jsem zde již v minulosti psal (přepínač). RTB 1 a RTB 2 jsou až na malé detaily shodné, nejvíce se liší použitou skříní a konektory pro připojení svářecích kabelů.
Syn je zvyklý na sváření s UTA 200-1 a když měl vařit s RTB 2, tak měl problém zapálit oblouk i při připojení na 400V. Napětí na prázdno jsou u RTB 1 a RTB 2 stejná.
Jiří Kantner:
Citace: Václav Třetí 02.08.2023, 11:16
Syn je zvyklý na sváření s UTA 200-1 a když měl vařit s RTB 2, tak měl problém zapálit oblouk i při připojení na 400V. Napětí na prázdno jsou u RTB 1 a RTB 2 stejná.
aha tak to mi uniklo při letmém čtení, je fakt že RTB3 má -jak se říká- vylepšené paramatry tak že to nikdo neocení.
a k UTA 200- ta vznikal jako snaha o náhradu rotační triodyny, takže je jasné, že když se tenhle zámer povedl tak je to povedený výrobek.
btw konstrukce s použitím trafotlumivky je unikátní a geniální.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana