Vyplatí se dvoutarif D25d a jaké jsou podmínky?
Martin Hroudný:
Citace: Václav Třetí 13.02.2014, 09:29
Ale to jste nikde výslovně nepsal, až nyní, já to tak pochopil, kol. Hruda to vzall spolu s tím radiátorem jako zájem o D45d, on je to také dvojtarif, ale přímotopný s 20h NT denně. Tam jsou přísnější podmínky než u D25d, kde je NT 8h denně.
Buď to nechte plavat, nebo to udělejte pořádně. Já osobně si myslím, že ten boiler je užitečnější než nějaké pseudotopení jen pro tu chvíli. Navíc náhoda je blbec, občas se stane to, co nikdo nečeká. Při pravidelné výměně elměru k cejchování se také stalo, že technik zjistil, že nefunguje blokovací stykač a zeptal se na funkci boileru, který měl být v místě provozován na D25d. Majitel nic zlého netušil a prozradil, že po instalaci plynového kotle boiler zrušil a byla z toho slušná pokuta za nedodržení připojovacích podmínek.
To je zase nějaká urban legend, nebo se toto skutečně stalo? Zajímala by mě konkrétní výše té pokuty a podle čeho se stanovovala, a jak se to dokazovalo odběrateli, jelikož ten může tvrdit, že el. bojler právě prorezavěl, propálilo se těleso,... - je zkrátka na výměně. To se bohužel stává. Nějaké prokecnutí je bez dalších svědků defacto tvrzení proti tvrzení.
Martin Hroudný:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 13.02.2014, 08:36
ČEZ také vyžaduje revizi. Je nutno ověřit, zda jsou splněny připojovací podmínky.
Včera shodou okolností jsem jednu takovou revizi řešil. Pánovi se nechtělo kopat do záhonku a tak vymýšlel, jak ošulit kabel od HDO pro spínání stykače. Že tam něco narafičí a blokování nebude. ČEZ na tom přece vydělá, když bude topit i v VT. Asi po hodině dohadování jsem se otočil a šel pryč.
Toto lze řešit různými bezdrátovými pojítky nebo přes PLC.
E.ON např. u všech FVE do 250kW vyžaduje jejich regulaci přes HDO, a velmi často tohoto nelze už z principu klasicky s drátem dosáhnout (typicky např. rozlehlý zemědělský areál s vícero budovami, na nichž jsou jednotlivé instalace panelů se střídači). Tyto technické obezličky jsou pak jediná možnost, jak to centrálně ovládat, a splnit tak vůbec podmínky - a je to akceptováno.
Martin Škopek:
Citace: Martin Hroudný 14.02.2014, 09:09
To je zase nějaká urban legend, nebo se toto skutečně stalo? Zajímala by mě konkrétní výše té pokuty a podle čeho se stanovovala, a jak se to dokazovalo odběrateli, jelikož ten může tvrdit, že el. bojler právě prorezavěl, propálilo se těleso,... - je zkrátka na výměně. To se bohužel stává. Nějaké prokecnutí je bez dalších svědků defacto tvrzení proti tvrzení.
Také by mě zajímal daný případ a způsob řešení.
V dané situaci se nejedná o neoprávněný odběr ve smyslu energetického zákona, tudíž distributor nemůže postupovat dle prováděcí vyhlášky...
Jedná se o porušení uzavřené distribuční smlouvy, tedy její zneplatnění a následné uzavření smlouvy na sazbu C0xd či D0xd. Z pohledu práva se jedná o neoprávněné obohacení ... distributor, aby toto mohl žalovat, musí nést důkazní břímě, tedy prokazatelně zdokumentovano u dobu neoprávněného užití sazby - z tohoto důvodů a vzhledem k relativně malým výším škody se, pokud je mi známo, zpětně tento postih neřeší.
Martin Kurka:
Vážený pane Maršále,
pokud se vám podaří přesunout do doby nízkého tarifu 40% současné spotřeby(strana 1 přílohy), letos zaplatíte 8930Kč za rok, pokud se vám podaří dostat do nízkého tarifu 60% spotřeby (strana 2) zaplatíte v letošních cenách 7782Kč za rok a jestli zůstanete na svém jednosazbovém tarifu zůstanete na 9668 Kč (strana 3).
Takže po technických úpravách instalace a instalaci bojleru uspoříte minimálne 738Kč ročně při troše snahy spíše 1886Kč. Trocha snahy je používat myčku a pračku v době nízkého tarifu (používat pravidelně odložený start).
Tohle se vám tedy moc nevyplatí, když vezmu cenu 80l bojleru a cenu za úpravu měření, revizi, sekání po domě a úpravu vodovodní instalace, je to mrtvá investice.
Ovšem ta sauna s tím značně zamává a jestli ji míníte využívat jednou týdně, pak se takové úsilí vyplatí i kdybyste měl v nizkém tarifu použít její náhřev a dotahoval teplotu při vysokém tarifu. Při chodu sauny 2hodiny každý týden vám spotřeba vzroste o cca 1000kWh, to znamená 13855 Kč za rok při stávající sazbě. Provoz sauny v tarifu D02 přijde tedy na 4200Kč ročně a tu je dobré již o investicích na úspory zauvažovat.
Přesněji si cenu namodelujte na kalkulačce ERÚ. kalkulator . eru. cz
Já jsem vycházel z odhadu, pokud si odečtete elektroměr před a po saunování, budete mít přesnější údaje a přepočítáte si úspory sám.
Co se týče instalace bojleru, spíš než tvorbu Potěmkinovy vesnice se zamyslete třeba nad 2-3 menšími 30-40l dohřívacími bojlery umístěnými v místech vzdálené spotřeby teplé vody a napájenými teplou vodou z plynového kotle. Dohřátím vody co nejblíže místu spotřeby si můžete snížit teplotu vody ohřívané v plynovém kotli na teplotu pro sprchování a koupání (40-48°C) a elektrika vám dotáhne teplotu vody pro mytí nádobí na 65-80°C jen pro menší množství vody. Klesnou vám ztráty cirkulací apod., můžete využít pro předehřev místo plynu i solární ohřev vody. A 30l hranatý bojler se vejde na místo či do skříňky v kuchyni.
Milan Hudec:
Saunu bych vyškrtl úplně, není nad veřejnou společnou (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana