Proč motor při zapojení hvězda nefunguje?
Václav Třetí:
Citace: Jaroslav Mrázek 04.02.2014, 06:24
Pokud je na štítku pouze trojúhelník 380V, tak ho do hvězdy nezapojíte, pokud čistě náhodou nemáte k dispozici fázové napětí 380V. ;) A takto velký motor, v běžné domovní instalaci, budete do trojúhelníku dost těžko spouštět kvůli záběrným proudům.
Jak jste na to přišel?. Většina starších motorů určených pro rozběh přepínáním Y/D je označena D 380V. Jediný možný problém by byl, pokud by někdo, např. při převíjení, provedl propojení vývodů ve vinutí a vyvedl na svorkovnici pouze tři vodiče. Právě při zapojení tohoto motoru do Y máte při síťovém napětí 220/380V (nyní 230/400V) snížený příkon, tudíž také výrazně menší záběrový proud. Přepnutím do D získáte plný výkon motoru.
Hugo K.:
Chtělo by to znát též historii motoru.
Je možné, že byl v minulosti převinut,nikdo neví jak.
V těžkém strojírenství se používala např. síť 3x 500V.
Pokud nebyl přeražen štítek je výsledek bádání nejistý.
Kastner Lubomír:
Citace: Václav Třetí 04.02.2014, 09:00
Jak jste na to přišel?. Většina starších motorů určených pro rozběh přepínáním Y/D je označena D 380V.
Nemohu zcela s vámi souhlasit. Setkal jsem se s motory hlavně staršími, které při zapojení do Y se nerozběhli. A na štítku bylo D 380. Takže né všechny motory jdou zapojovat do kombinace Y/D.
Václav Třetí:
Vždyť já také píši většina a nikoliv všechny.
František Janeček:
Citace: Ondře Pecka 03.02.2014, 18:28
Mám motor 5.5kW, který má na štítku trojúhelník 380V.
Zde na fóru sem si našel, že pokud takový motor má šest vývodů, lze jej zapojit i do hvězdy (pouze na rozběh).
Můj problém je v tom, že při zapojení na trojúhelník vyhazuje jistič a při zapojení hvězda motor vrčí a jenom pomalu se otáčí (jako by ho něco brzdilo), ale občas se stane, že se po několikátém zapnutí a vypnutí roztočí.
Je to dáno konstrukcí motoru a prostě fungovat na rozběh na hvězdu nebude, nebo je chyba někde jinde?
Klidně bych to viděl i tak, že při pokusu připojit motor na síť do trojúhelníka jste si vyrazil jistič, ten jste pak nahodil ale někde jste si vyhodil ještě asi pojistku nebo jinak přišel o jednu fázi a při pokusech do hvězdy se vám motor chová, tak jak jste popsal.Tak se chová, když jde jen na 2 fáze. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana